|
Ezogelin Çorbası |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3098 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc182852
Gönderme Tarihi: 02.May.2025
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı ince bulgur
1 adet soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 litre su (yaklaşık 5 su bardağı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
İlk olarak soğanı ince ince doğrayın ve tereyağında pembeleşene kadar kavurun.
Daha sonra havucu rendeleyin ve soğana ekleyin. Birkaç dakika kavurun.
Salçayı ekleyin ve karıştırarak biraz daha kavurun.
Kırmızı mercimek ve bulguru ekleyin, karıştırın.
Üzerine suyu ekleyin, tuz, karabiber, pul biberi de ekleyip karıştırın.
Çorba kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Ocaktan alıp, bir çatal veya el blenderı ile çorbayı pürüzsüz hale getirin.
Son olarak zeytinyağını ve naneyi ekleyin, karıştırın.
Sıcak servis yapın.

|
Ezogelin Çorbası |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3098 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185057
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2025
67 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
6 su bardağı su (et suyu da kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon (isteğe bağlı, mideyi rahatlatır)
Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
Domates salçası ve biber salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Yıkanmış mercimek, bulgur ve pirinci ekleyin, birkaç dakika kavurmaya devam edin.
6 su bardağı su (veya et suyu) ekleyin, karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra altını kısın ve mercimekler, pirinç ve bulgur iyice yumuşayana kadar (yaklaşık 30-35 dakika) pişirin.
Çorba piştikten sonra tuz, karabiber, nane, pul biber ve isteğe göre kimyon ekleyin.
Daha pürüzsüz isterseniz blenderdan geçirebilirsiniz. Klasik Ezogelin biraz taneli olur.
Yanında limon dilimi ile servis edin, limon sıkıldığında lezzeti artar.
Üzerine ayrıca tereyağında kavrulmuş nane ve pul biber gezdirebilirsiniz.

|
Ezogelin Çorbası |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3098 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185345
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2025
36 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı pirinç
1 adet soğan (doğranmış)
1 adet havuç (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz (isteğe göre ayarlanabilir)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
6 su bardağı sıcak su (yaklaşık)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı, servis için)
Mercimekleri yıkayıp süzün. Pirinci de yıkayıp süzün.
Büyük bir tencerede sıvı yağı ısıtın. Soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Soğanlar kavrulduktan sonra domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Pul biber, kimyon ve nane gibi baharatları da ekleyin, karıştırarak bir süre daha pişirin.
Rendelenmiş havucu, mercimeği ve pirinci tencereye ekleyin. Ardından sıcak suyu ilave edin. Karıştırın ve kaynamaya bırakın.
Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimekler iyice yumuşayana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ara ara karıştırın ve gerektiğinde su ekleyin.
Çorba piştikten sonra tuzunu kontrol edin ve ekleyin. Dilerseniz, bir çay bardağı zeytinyağı da ekleyip karıştırarak servis edebilirsiniz.

|
|