Kullanılacak malzeme:
1 kilo sinarit balığı,
1 baş soğan,
1 havuç,
1 kahve fincanı domates salçası,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
1+1/2 bardak su,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: Havuçla soğanı rendeleyip bir kuşaneye koymalı. Zeytinyağıyle sadeyağı da kattıktan sonra kuşaneyi orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak soğanla havuçları kavurmalı. Soğanlar pembeleşince bir kahve fincanı suda eritilmiş domates salçasını katmalı. Birkaç defa karıştırdıktan sonra kuşaneye suyu dökmeli. Tuzla kırmızı biberi de serptikten sonra salçayı düğün çorbası kıvamına gelinceye kadar pişirmeli. Beri yanda sinarit balığının başını kestikten sonra balığın her iki tarafındaki etleri balıkların uzunluklarına doğru, ortalarındaki kalın kılçık hizasından keserek etleri çıkarmalı. Sonra bu etlerin kuyruk kısımlarından etle deriyi bıçakla hafifçe birbirinden ayırmalı. Bıçağın yüzünü deri kısmına doğru hafitçe meylettirmek suretiyle yürüterek deriyi yüzmeli. Sonra her parça balık etini yanlamasına üç parçaya bölmeli.
Filetoların hazırlanması sona erince bunları bol akarsuda iyice yıkamalı ve kuruladıktan sonra yağa bulanmış bir pyrex kayık tabağa yanyana sıralamalı. Üzerlerine de ateşten yeni indirilecek olan salçayı döküp pyrex tabağı kızgın bir fırına sürmeli.
Balıkları fırında yirmi dakika kadar tuttuktan sonra pyrex kayık tabağı fırından alıp sofraya çıkarmalı ve servis yapmalı.
|