Aydın Valiliği
5 parça tavuk pirzola
1 adet orta boy soğan
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
600 gr pirinç
150 gr tereyağı
6 dal taze soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 dolu tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı tavuk suyu
Uygun büyüklükte bir tencereye temizlenmiş tavuk parçaları yerleştirilir. Üzerini geçecek miktarda su ilavesi edilir. Tuzu atılır. Bir adet orta boy soğan dörde bölünür, iki adet defne yaprağı eklenerek tavuklar haşlanmaya bırakılır.
Pirinç, bol su ile yıkanır ve bir kapta üzerine geçecek kadar sıcak su ve iki çay kaşığı tuz ile 15 dakika beklemeye alınır. Sürenin sonunda pirincin suyu süzülür ve bir kere durulanır. Taze soğanlar ince ince kıyılır ve tereyağı ile sotelenir.
Üzerine süzülmüş pirinçler eklenir, kavurmaya devam edilir. Tuz ve karabiber ilavesi yapılır.
Fırın tepsisine kavrulmuş pirinç eşit şekilde dağıtılır, üzerine haşlanmış tavuk parçaları eklenir. Sıcak tavuk suyu tepsinin her tarafına dökülür. 150 derece ısıtılmış fırında pirinç suyunu çekinceye kadar pişirilir. Servis edilir.
Not: Çeşitli kültürlerin yaşadığı ve etkilerinin halen sürdüğü Aydın’da, tavuk kapamayı önce göçmenler yapmış ve daha sonra yaygınlaşmıştır.
|