|
Fıstık Ezmesi (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107262
Gönderme Tarihi: 02.May.2015
2,512 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Su yıllarda Kahramanmarasın en özel tatlısı bence fıstık ezmesidir. Kahramanmarasa özgüdür. Baska illere yapılmamaktadır. Yapılmaya baslanan yerler olsa bile çıkış yeri Marastır. Marasta bol yetisen ve en çok sevilen meyvelerden olan fıstıgın tatlıya dönüstürülmesi sonucu ortaya çıkmıstır.
Not: Sekerli tatlıların büyük bir bölümünde kestirme (akıt) kıvamı çok önemlidir. Kestirme yapımında en çok özenilecek konu, kristallesmeyi önlemektir. Bunun için su/seker oranının iyi seçilmiş olması gerekir. Genellikle su/seker oran 1/1 olarak alınmaktadır. 1 tatlı kasıgı limon suyu ilavesi de kestirmenin kristallesmesini önleyecektir.
Kestirmenin kıvamına gelip gelmedigini anlamak için kestirmeden bir yemek kasıgı ile az bir miktar alınır ve akıtılır. Akısından kıvamı belirlenerek ya biraz daha kaynatılır, ya da kaynatmaya son verilir. Akıtılırken çatallanma olursa kıvamına gelinmiş demektir.
|
|