Aydın Valiliği
2 su bardağı irmik
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 su bardağından az fazla şeker
3 yemek kaşığı dolmalık (çam) fıstık
Yayvan bir kapta, orta ateşte tereyağı eritilir.
Fıstık eklenerek hafifçe kavrulur. İrmiği eklenerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
Bir başka derin kapta su, süt ve şeker karıştırılır. İrmiğin rengi dönmeye başladığında fıstıklar kontrol edilir.
Fıstıkların rengi koyu kahve rengini aldığında şerbet yavaş yavaş eklenerek, karıştırılır.
Şerbetini çekene değin birkaç taşım kaynadıktan sonra temiz bir bezle üstü örülür. Tencerenin ağzı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Ilık servis edilir.
Not: Aydın çamfıstığı Aydın’ın coğrafi işaretli lezzetlerinden biridir.
|