2 kg. sos için MALZEME:
20 parça parmak uzunluğunda kırılmış av hayvanı kemiği (1 kg.) (Elik - Geyik - Tavşan gibi hayvanlardan veya av kuşlarının boynu, kanatları, kemikleri)
2 kahve fincanı rafine yağı
2 çorba kaşığı tepeleme dolu salça
1 1/2 kahve fincanı un
1/2 Tatlı kaşığı tuz
Zar gibi doğranmış iki adet orta boy soğan
1/2 küçük kereviz,
1 orta boy havuç
1/2 tatlı kaşığı kekik
20 adet tane karabiber
1 adet defne,
varsa az fesleyen
10 su bardağı su (2 litre)
YAPILIŞI:
Yağı bîr tencereye koyup kızdırınız
Kemikleri ilâve edip zaman zaman karıştırarak kemikler sarı bir renk alıncaya kadar kavurunuz
Unu ilâve ediniz
Üç dört dakika daha karıştırarak kavurup su hariç katan bütün malzemeyi ilâve ediniz
İki üç dakika daha karıştırarak kavurunuz
Suyunu ilâve ediniz
Karıştırarak kaynatıp üzerine toplanacak yağ ve köpüğü alarak atınız
İlk su seviyesine bir işaret koyunuz
Kaynadıkça çekeceği su kadar sıcak su ilâve ederek zaman zaman karıştırarak ve üzerine toplanacak köpük ve yağı alıp atınız
İki - iki buçuk saat pişirip ateşten alınız, süzdürüp kullanınız
|