|
FÖYÖTE HAMURU ORDİNER (FRANSA) |
|
rikkat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.05.2007
Mesajlar: 380 Şehir: Çankaya - Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc15219
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2007
2,275 defa indirildi / yazdırıldı
|
PATE FEUILLETEE ORDINAIRE
6 kişilik MALZEME :
250 gr. ekstra un
1/2 tatiı kaşığı tuz
Ceviz büyüklüğünde bir parça margarin (25 gr.)
1 çay kaşığı limon suyu
Bîr çimdik toz şeker
125 gr. soğuk su (10 çorba kaşığı)
Hamurun içini sarmak için :
(200 gr. böreklik margarin yoksa margarin)
YAPILIŞI :
200 gr. margarin hariç bütün malzemeyi iyice yoğurarak kulağımızın ucu yumuşaklığında yuvarlak top gibi özlü bir hamur yapıp bıçakla hamuru karşılıklı ortasından yarı seviyesine kadar yarınız
Üzerine rafine yağı ile yağlanmış bir kâğıt kapatıp 20 dakika dinlendiriniz
Sonra alt ve üstüne un serpip yarık hamurların her birini kendi istikametinde önce eliniz ile hafif çeıdp yıldız şeklinde uzatınız
Sonra merdane ile hamurun ortasına dokunmadan her ucu kendi istikametinde bir buçuk santim kalınlığında açınız (hamur ortası kalın dört küt uçlu yıldız şeklinde olmalıdır)
Hamurun tam ortasına kalıp gibi yağı koyunuz; hamurun uçlarından birini yağın berine kapatınız. Diğer uçları karşılıklı paket yapar gibi yağın üzerindeki hamurun üzerine kapatınız
Bir merdane İle un serperek : Hamuru genişliğinin üç misli uzunluğunda yarım santim kalınlığında açınız ve üçe katlayınız. Hamuru 30 santim uzunluğunda açtığınızı kabul edelim. 10 santimlik bir ucunu hamurun üzerine kapatınız, karşısındaki ucu katlanmış hamurun üzerine kapatınız. Buna üçe katlama «tek tur vurma» denir. Hamuru kurumaması için yağlanmış kâğıda sarıp buzdolabında yarım saat bekletiniz
Sonra tekrar hamuru yukarıdaki gibi açınız
Ve hamuru dörde katlayınız. Hamurun yedişer santim iki ucunu hamurun üzerine katlayınız
Katlanmış kısmın birine diğerini üzerine katlayınız. Buna dörde katlama «çift tur vurma» denir
Ve hamuru tekrar yağlı kâğıda sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirerek iki defa daha yukarıda tarif ettiğim gibi açıp dörde- katlayıp yarım saat dinlendirdikten sonra kullanınız
Not: Bir kg. un ve yedi sekiz yüz gr. yağ hesabı ile yapılan föyöte hamuruna bir tek tur sıra ile ve üç çift tur vurulur, eğer yağ miktarını 1 kg. çıkarırsanız bîr çift tur fazla vurmalısınız.
|
|