100 gr (7 çorba kaşığı) tereyağı (yumuşatılmış)
1 büyük soğan (ince doğranmış)
750 gr sığır kıyması
1 yumurta (çırpılmış)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
60 gr (1/2 su bardağı) un
1 çorba kaşığı rafine yağ
1/2 su bardağı elma sirkesi
Büyük boy bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritiniz. Soğanları ekleyip 8 dakika, yumuşayıncaya kadar kızartınız.
Bir delikli kepçe ile soğanları tavadan alıp büyük bir kasenin içine koyunuz. Kıymayı, 2 çorba kaşığı tereyağı, yumurta, tuz, biber ve kekiği soğanlarla iyice karıştırıp yoğurunuz. (Tadıp, gerekiyorsa biraz daha tuz ve biber ekleyiniz).
Kıyma karışımından yuvarlak köfteler yapıp una bulayınız. 1 çorba kaşığı tereyağı ve rafine yağı tavaya koyup orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, köfteleri 3'er, 4'er kızgın yağın içine atıp 3-4 dakika kızartınız.
Köfteleri bir tabağa alıp sosu hazırlarken sıcak tutunuz.
Tavadaki köfteleri kızarttığınız yağı dökünüz. Aynı tavaya sirkeyi koyup harlı ateşte yarısını çekene kadar kaynatınız.
Kalan 2 çorba kaşığı tereyağı küçük parçalara kesiniz. Tavayı ocaktan alıp, yağı parça parça katarak sirkeye karıştırınız. (Bir parça yağ eridikten sonra ötekini ekleyiniz.) Bütün tereyağı eridikten sonra, sosu köftelerin üstüne döküp hemen servis ediniz.
Not: Fransız hamburgeri, istenirse önceden hazırlanıp buzdolabında saklanabilir.
|