Bodrum Belediyesi
500 g favalık gambille
1 soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Gambilleleri bol suda iyice yıkayın, süzün ve tencereye alın. Üzerine 2 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edin. Soğanın ¾’ünü doğrayın ve tencereye ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tuzu ekledikten sonra tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde 30 - 40 dakika kaynatın. Bu esnada, dibini tutmaması için sık sık karıştırın.
Püre haline geldiğinde ocaktan alın, blendırdan geçirin ve yoğun kıvama ulaşması için soğumaya bırakın.
Sosu hazırlamak için: ince doğradığınız soğanları zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun ve pul biber ekleyip karıştırın. Soğuyan favayı servis tabağına alın, sosu üzerine gezdirip servis edin.
Dilerseniz kırmızı soğan ve dereotu ile süsleyebilirsiniz.
Not: Ege Bölgesi’nin en sevilen çeşitlerinden biri olan fava, Bodrum yöresinde ana yemek olarak sıcak da servis edilir. Özellikle kara izmarit balığı ve taze soğan eşliğinde tüketildiğinde tadına doyum olmaz.
|