https://www.cumhuriyet.com.tr
Sicilyalı Francesco Procopio Cuto tarafından 1686'da Paris'te açılan Café Le Procope, Gelato'nun herkesçe bilinmesini sağlayan önemli bir mihenk taşı. Öncesinde Gelato, Rönesans döneminde, özellikle Floransa'daki kraliyet davetlerinde sunulan ve tamamen üst tabakanın menüsünde yer alan özel bir tattı. Yani yaygın kanının aksine, geçmişte Gelato bir sokak lezzeti değildi. Çünkü o dönemler buz, pahalı olması nedeniyle kolay ulaşılabilen bir şey değildi ve bu da halkın Gelato ile tanışması önündeki en büyük engeldi. Gelato'nun İtalya sınırlarını aşması ise Asilzade Caterina de Medici’nin Paris daveti sırasında gerçekleşmişti. Zaman içerisinde saklama tekniklerinin geliştirilmesi, İtalyanların üretip patentini aldıkları dondurma külahları ile birlikte de dondurma üretimi oldukça arttı. Yoğun lezzetiyle büyüleyen, taze malzemeleriyle, kokusuyla ve görüntüsüyle beğeni kazanan gelato'yu evde yapmak da son derece kolay.
|