200 g Giresun Fındığı
200 g Hurma
200 ml Açık Çay
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
150 g Şeker
3 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı Zencefil
1 Çay Kaşığı Karanfil
1 Çay Kaşığı Tarçın
1 Çay Kaşığı Karbonat
1 Paket Kabartma Tozu
200 g Un
40 g Nuh’un Ankara Makarnası Buğday Kepeği
1 Çorba Kaşığı Ayçiçek Yağı (Kapları Yağlamak İçin)
Pastacı Kreması İçin;
500 ml Süt
3 Adet Yumurta Sarısı
150 g Şeker
70 g Buğday Nişastası
1 Paket Vanilya
Tofie Sos İçin;
150 g Tereyağ
120 g Esmer Şeker
5 Çorba Kaşığı Üzüm Pekmezi
350 ml Krema
Süsleme Için;
Dağ Çilekleri
Yaban Mersini
Böğürtlen
Yenilebilir Menekşe
Kavrulmuş Fındık
Tarifimize Giresun fındığımızı bir borcama alarak başlıyoruz.
Fındıklarımızı fırında 180° sıcaklıkta kavuruyoruz.
200 g yaklaşık 1 kase hurmamızın çekirdeklerini ayıklıyoruz.
Ayıkladığımız hurmaları küçük küpler halinde doğruyoruz.
Tencerenin altını yakıyoruz, içine 200 ml açık çay ekliyoruz.
Çayımız kaynamaya başladı içine hurmaları ekliyoruz.
Yaklaşık 3-4 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Hurmalı çayımız kıvam aldı, içine 2 çorba kaşığı tereyağı ve 150 g şeker ekliyoruz ve eriyene kadar güzelce karıştırıyoruz.
Fındık 10 dakika kavruldu, fırından çıkartıyoruz.
Hurmalı karışımımız kıvam aldı, hurmalı karışımımızı bir kaseye alıyoruz ve soğuması için kenara bırakıyoruz.
Pastacı kremamızı hazırlıyoruz.
Tenceremize 500 ml sütümüzü ilave ediyoruz ve tenceremizin altını yakıyoruz.
3 adet yumurtanın sarısını bir kaseye ayırıyoruz ve üzerine 150 g şeker ekliyoruz ve 70 g buğday nişastası ekleyerek ve güzelce çırpıyoruz.
Sütümüz ısındı, nişastalı karışımımızın içerisine bir kepçe yardımıyla sütün yarısını aşama aşama karıştırarak ekliyoruz. Böylece sosum kıvamını açıp ısısını artırıyoruz.
Tenceremizde kalan sütün üzerine nişastalı karışımımızı ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
1 paket vanilyayı pastacı kremamıza ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
Pastacı kremamızı soğuması için bir kaseye alıyoruz.
Pastacı kremasının üzerinde kabuk oluşmaması için, kremaya tamamen değecek şekilde streç filmle kaplıyoruz.
Kavurduğumuz fındıklardan 1 yemek kaşığı kadarını pastayı süslemek için ayırıyoruz.
Fındıkları blenderda küçültüyoruz.
3 adet yumurtayı bir kaseye kırıyoruz.
Yumurtaları tek tek hurmalı karışıma ekliyoruz ve sürekli çırpıyoruz.
Zencefil, karanfil, tarçın, karbonat, kabartma tozunu ekliyoruz.
200 g unu karışımımıza ilave ediyoruz.
Fındıklarımızı karışımımıza ekliyoruz.
40 g buğday kepeğini hamurumuza ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
Silikon kalıplarımıza birer parça sıvıyağ ekliyoruz ve kalıplarımızın her tarafını güzelce yağlıyoruz.
Kalıplarımıza birer parça un ekliyoruz ve her tarafını unluyoruz.
Kalıplarımıza kek hamurumuzu paylaştırıyoruz.
Fırın tepsisine kalıplarımızı alıyoruz. 180 derecede yaklaşık pişiriyoruz.
Tofie sosumuzu hazırlıyoruz.
150 g tereyağı ve 120 g esmer şekeri tencereye ekliyoruz.
Yaklaşık 4 dakika karıştırarak pişiriyoruz.
5 çorba kaşığı üzüm pekmezimizi tenceremize ekliyoruz ve yaklaşık 2 dakika kadar birlikte pişiriyoruz.
350 ml kremamızı sosumuza ekliyoruz.
Sosumuzu sürekli karıştırarak yaklaşık 4-5 dakika kadar pişiriyoruz.
Tofie sosumuz hazır, altını kapatıyoruz.
Pastacı kremamızı sıkma torbasına alıyoruz.
Keklerimiz piştiler, keklerimizi fırından çıkartıyoruz.
Keklerimizi kalıplarından çıkartıyoruz, tabağa alıyoruz ve ikiye kesiyoruz.
Pasta standımızın üzerine en büyük kekimizi alıyoruz, üzerine tofie sos döküyoruz ve pastacı kremamızı sıkıyoruz.
Kremanın üzerini kekle kapatıyoruz.
Tüm katlarımızı aynı sıra ile, bir tofie sos, bir pastacı kreması ekleyerek tamamlıyoruz.
En üst katından, tofie sosumuzdan bir kepçe döküyoruz.
Pastamızı süslemek için dağ çilekleri, yaban mersini ve böğürtlenlerin diplerine pastacı kreması sıkıyoruz.
Yenilebilir menekşeler ile pastamızın en üstünü süslüyoruz.
Kavrulmuş fındıklarımızı da pastacı kreması ile birlikte süslerken kullanıyoruz.
Giresun fındıklı yeni yıl pastamız servis etmek için hazır.

|