Glutensiz unlar, doğal yapısında gluten barındırmayan hemen her besinden elde edilebiliyor. Ancak bu ürünlerin un görevini yerine getirebilmesi için özellikle de nişasta içeren veya su emici özelliğe sahip olan besinler kullanılıyor. Buna göre; en yaygın tüketilen glutensiz un çeşitleri:
Badem unu
Hindistancevizi unu
Fındık unu
Karabuğday unu
Yulaf unu
Kinoa unu
Nohut unu
Pirinç unu
Teff unu
Keçiboynuzu unu
Mısır unu
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, karabuğday unu, keçiboynuzu unu, hindistancevizi unu geliyor.
Nohut ununun protein içeriği yüksektir. Beyaz una nazaran daha yapışkan bir un çeşidi. Bu nedenle bağlayıcılık özelliği oldukça etkili. Nohut unu kullanarak birbirinden nefis poğaçalar ve kekler yapabilirsiniz. Nohut unu kullanarak glütensiz diyete uygun ekmek yapılıyor.
Keçiboynuzu ununu rafine şeker yerine kullanabilir, kurabiye, pankek veya kek hazırlayabilirsiniz. Tatlı tarifleri için en uygun unlar arasında yer alıyor.
Hindistancevizi unu da tıpkı keçiboynuzu unu gibi. Tatlı tarifleri için oldukça uygun bir glütensiz un çeşidi. Protein ve lif açısından oldukça zengin.
Kinoa unu ve badem ununun kabarma özelliği bulunmuyor. Her iki un da yüksek lif içeriğine sahiptir.
|