Taze veya salamura asma yaprağı
Kofik
İçi için;
1/2 kg Mantar (Göbelek)
2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Su
Tuz
Sos için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Su
Taze yaprakla yapılışı;
Bir tencerede su kaynatılır ve bir miktar tuz ilave edilir.
Taze asma yaprakları bir kaba konur ve üzerine kaynamış tuzlu su dökülür.
1 saat bekletilir ve süzülmesi için kevgire alınır.
Salamura yaprakla yapılışı;
Salamura yapraklarının fazla tuzunun çıkması için ılık suda 1 saat bekletilir.
Kofikler sıcak suda bekletilir yumuşatılır ve süzülmesi için bir kevgire alınır.
İç harcı için;
Soğan, maydanoz ve domatesler küçük küçük doğranır.
Bir kaba doğranmış soğan, pirinç, mantar, tuz ve salçaları konur.
Zeytinyağı ve biraz su eklenerek yoğrulur.
Doğranmış maydanozlar ilave edilir ve biraz daha yoğrularak hazırlanır.
Asma yapraklarının içine iç harçtan konularak sarılır.
Kofiklerin içine iç harç doldurulur.
Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılır.
Kızdırılan yağa 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve kavrulur.
Kavrulan salçaya 3-4 bardak su ilave edilir ve kaynatılarak sos hazırlanır.
Hazırlanan sos tencerede dizili olan sarmaların üzerine gezdirilerek dökülür.
Üzerine ağırlık olarak bir tabak yerleştirilir ve ocağa alınır.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek servis edilir.
|