750 gr'lık 2 yaban ördeği (temizlenmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
1+1/2 çay kaşığı karabiber
4 sap maydanoz
4 arpacık soğanı (her biri ortadan 2'ye kesilmiş)
120 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 küçük greyfrut 60 gr (1/4 su bardağı) şeker
1 su bardağı esmer et suyu
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız.
Ördeklerin üstünü tuz ve biberle ovup, içlerine maydanoz ve arpacık soğanları doldurunuz. İğne iplikle diktikten sonra, ördekleri tepsiye yerleştirip, 90 gr (6 çorba kaşığı) yağı üstlerine gezdiriniz. Tepsiyi fırına sürüp, ördekleri 10 dakika pişiriniz.
Bu arada greyfrutları hazırlamak için, küçük keskin bir bıçakla bir greyfrutun yarısının kabuğunu soyup, bütün greyfrutun suyunu bir bardağa sıkınız. Soymuş olduğunuz kabuğu ince şeritler halinde kesip, kaynar suda 2-3 dakika bırakarak süzdükten sonra, bir kenara bırakınız. İkinci greyfrutun suyunu da bir bardağa sıkınız. Üçüncü greyfrutu ince dilimlere kesip, bir kenara bırakınız. Her iki greyfrutun suyunu, ördeklerin üstüne dökünüz.
Fırının sıcaklığını düşürüp (180 C), ördekleri üstlerine sık sık greyfrut suyu ve yağ gezdirerek, 15-20 dakika daha pişiriniz. Ördeklerin butuna keskin bir bıçak batırıldığında çıkan su berrak olana kadar pişirmeğe devam ediniz. Bu arada orta boy bir tencerede, kalan 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı orta ateşte ısıtınız. Ayırdığınız greyfrut dilimlerini ve şekeri ekleyip, greyfrut dilimlerini arasıra çevirerek 6 dakika pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Ördekleri fırından alıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız. Bir delikli kepçeyle greyfrut dilimlerini tencereden alarak, ördeklerin yanına yerleştiriniz. Tepsideki pişme suyunu, ince tel süzgeçten bir tencereye süzünüz. Greyfrut kabuğu ve esmer et suyunu ekleyiniz. Tencereyi orta ateşe oturtup, sosu arasıra karıştırarak, çekip biraz koyulaşana kadar kaynatınız.
Tencereyi ateşten alınız. Sosu ısıtılmış bir sos kasesine boşaltıp, ördeklerle birlikte servis ediniz.
Not: Yaban ördeği kanatlı hayvanların en lezzetlisidir. Ördek pişerken, nazik etinin kurumasını önlemek için üstünden sık sık yağ gezdirmelidir.
|