| 
 
| 
 
 
 | 
 
Güllabiye Helvası (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc81059 
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2012 
2,899 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe ve İngilizce altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler mutfağından selamlar, sevgiler
 
bu bölümdeki tarifimiz biraz eskiye dayanıyor
 
Osmanlı mutfağından "Güllabiye Helvası" tarifini paylaşacağız
 
ama önce malzemeler
 
1 büyük kase buğday nişastası
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı bal
 
1 su bardağı badem
 
1 çorba kaşığı gül suyu
 
ve 3 kase su
 
güllabiye helvasının yapımına...
 
buğday nişastasını kabımıza aktararak başlıyoruz
 
şöyle ortasını hafif çukurlaştırıyoruz
 
aynı kaseyle 3 kase soğuk suyu ölçüyoruz
 
şimdi hiç pürüz kalmayana kadar karıştırıyoruz
 
evet hiç pürüz kalmadı
 
şimdi bunu kısa süreliğine bir kenara bırakacağız
 
ve ocağın yanına gideceğiz
 
tencereyi ateşe yerleştiriyoruz
 
1 çorba kaşığı tereyağını bırakıyoruz
 
biraz erimesi için bekliyoruz
 
şimdi bademi ekliyoruz
 
bademimizin özelliği çiğ olması
 
kavrulmadan, sıcak suda beklettik
 
ve ince iç kabuklarını çıkarttık
 
şimdi pembeleşene dek kavuruyoruz
 
bademler pembeleşmeye başladı
 
şimdi kalan tereyağını da ilave ediyoruz
 
ve balımızı katıyoruz
 
güzelce pişiriyoruz
 
görüldüğü gibi malzemelerimiz kaynamaya başladı
 
az önce erittiğimiz nişastalı suyu da ekliyoruz
 
biraz daha karıştırdık
 
ve kıvam alana kadar karıştırarak pişiriyoruz
 
sürekli karıştırdığımız için topaklanmadı
 
koyu bir kıvam aldı
 
son olarak gül suyunu ilave ediyoruz
 
Osmanlı'da "misk" de kullanılırmış
 
gül suyunu da karıştırdıktan sonra, artık ateşten alabiliriz
 
artık sıra helvamızı şekillendirme aşamasında
 
biz böyle bir kabı hafif ıslattık
 
şimdi öbek öbek helvayı bırakacağız
 
sonra da ıslattığımız bir kaşığın arkasıyla düzelteceğiz
 
şimdi ıslattığımız bir kaşıkla muntazam bir yüzey olana kadar düzelteceğiz
 
evet şimdi helvamızı buzdolabına yerleştiriyoruz
 
en az 2 saat beklettikten sonra...
 
dilim dilim keserek servise sunacağız
 
2 saat sonra
 
helvamız dinlendi artık dilimleyebiliriz
 
bu şekilde keskin bir bıçakla kesiyoruz
 
bu yönde kesme işlemini bitirdikten sonra...
 
hafif verev olarak diğer istikamette kesiyoruz
 
yani baklava şeklini çıkartıyoruz
 
evet bu şekilde çıkartıyoruz
 
orijinal tarifinde tarçın yok
 
ama tarçın da ilave edebiliriz
 
evet ecdattan günümüze yadigar nefis bir helva tarifi
 
artık afiyetle yiyebiliriz
 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
 
ecdat yadigarı unutulmaya yüz tutmuş...
 
güzel bir tatlı tarifi paylaştık
 
"Güllabiye Helvası" hazırladık
 
en kısa sürede deneyin ve bizleri hatırlayın
 
hoşçakalın...
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Güllabiye Helvası (görsel) Tarifleri Video Salata Tarifleri
 | 
 
 
 
 |