|
Gün Pekmezi (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107944
Gönderme Tarihi: 28.May.2015
3,383 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Gün pekmezi, burun suyu denilen duru ve berrak üzüm suyundan yapılır.
Siyah pekmezse tort suyu denilen ve burun suyuna göre ikinci kalite olan üzüm serbetinden yapılır.
Gün pekmezi:
Burun suyu denilen berrak serbet mahsere kazanına alınır. Kazanın altı yakılır. Kısa bir zaman kaynatıldıktan sonra yüzüne çıkan köpükler alınır. Kazanın altındaki atesler çekilerek sogutulur. Soguyan serbet geniş tepsilere alınarak günese bırakılır. Birkaç gün sonra pekmez kıvamını alır.
Gün pekmezi hiç kaynatılmadan günese bırakılarak da yapılabilir.
Not: Pekmez yarım yüzyıl öncesinde çok ilgi gören bir tatlı türüydü. Ancak seker fabrikalarının yaygınlasmasıyla sekerli tatlılar çogalınca yavaş yavaş yerini pastane ürünlerine bırakmaya basladı. Oysa eskiden Maraslılar üzerine türküler yakmıstı.
|
|