100 gr tereyağı
1/2 kg. salamura asma yaprağı
1/2 kg. yemeklik kıyma
1 küçük kase kuru iç bakla
1 küçük kase yarma veya köftelik bulgur
2 adet orta boy soğan
1 adet Limon suyu
1 tatlı kasığı Karabiber
1 tatlı kasığı Nane
1 tatlı kasığı tuz
Güvecin altına sermek için kaburga kemiği
Sos mazemeleri:
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 adet kesme şeker
Tuz
1 kahve fincanı Su
İç baklayı ve yarmayı geceden (8-10 saat kadar) ılık suda ıslat. Eğer yarma yerine köftelik bulgur kullanacaksan, bulgurun üzerine kaynar su koyarak ıslat (diriliği gidecek, yenecek kıvama gelecek). Bütün malzemeleri karıştır, yaprakları sar. Kaburga kemiğini güvecin altına koy, sarmaları üstüne diz, üstlerine yağını koy biraz limon sık, ayarlayarak suyunu da ekle. Kaynadıktan sonra altını kıs, kısık ateşte aşağı yukarı 40-45 dakika pişir.
Sosu: Yağ eridikten sonra kısık ateşte salçayı kavur, soğuk su ekle; sirkesini, şekerini, limon suyunu ve tuzunu koy, suyu kaynat (suyun buharı gidecek, meyaneli bir kıvamı olacak).servisde sos ile servis yapılacak.
|