Güler Genç
1 adet orta boy beyaz lahana
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 adet büyük boy soğan
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 yemek kaşığı salça (Yarım kaşık da sarmalarımızın üzerine konulacak)
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Nane
Tencereye sıvı yağı koyup küp küp doğranmış soğanları atıp pembeleşinceye kadar kavuralım. İçine salçayı ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Daha sonra yıkanmış pirinç ve bulguru, karabiberi, kuru naneyi, kırmızı pul biberi, tuzu ilave edelim ve kavuralım. Bir çay bardağı su ilave edelim ve pirinçler suyunu çekince ocağı kapatalım. Doğranmış maydanoz ve dereotunu da ekleyelim. Lahanayı haşlamak için beyaz lahananın yapraklarını ayıralım. Tencereye su koyalım ve kaynatıp içine tuz ekleyelim.L ahana yapraklarını kaynar suyun içine atalım, birkaç dakika haşlayalım. Çok fazla haşlamamaya özen gösterin, sararken yırtılabilir. Haşlanan lahana yapraklarını 5cm kadar genişlikte şerit halinde keselim, içine hazırladığımız içten koyup üçgen şekilde katlaya katlaya saralım. Bu şekilde haşlanan tüm lahanaları saralım ve güveç tenceresine dizelim. Güvecin altına sarmalarımızı koymadan önce artan lahana yapraklarını tek kat serelim, bu şekilde lahana sarmamız dibine tutmaz. Bir kabın içine yarım çay bardağı kadar sıvı yağı, bir kaşık salçayı, tuzu, bir miktar sıcak suyu koyalım ve karıştıralım. Güvece dizdiğimiz lahana sarmasının üstüne gezdirerek dökelim. Yeteri kadar sıcak su ilave edelim, suyunu sarmaların üzerine çıkmayacak şekilde ayarlayalım ve önce yüksek ateşte kaynatıp daha sonra kısık ateşte pişirelim.
|