1 kuzu budu (yaklaşık 2,5 kg; bütün yağları alınıp, kemiği çıkarılmış)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
4 çorba kaşığı taze nane (kıyılmış)
taze nane yapraktan (süsleme için)
Hardal - sirke sosu:
25 cl. (1 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu (ya da tavuk suyu)
1/2 çorba kaşığı toz hardal
1 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi)
1/2 çorba kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suyla karıştırılmış)
Eti hazırlamak için, kemiği alınmış kuzu budunu, derisi alta gelecek biçimde kesme tahtası üstüne yerleştirin. Derinin üstündeki ince zarı sıyırıp, kasların bağlantı yerlerindeki kıkırdağımsı bölümleri kesip atın. Böylece birbirinden bütünüyle ayrılmamış iki eşit kalın parça haline gelen budun parçalarından birini, boylu boyunca yatay olarak kalınlığına 2'ye kesip (bütünüyle ayırmayın) bir kapak kaldırın. Aynı işlemleri budun öbür yanında da yineleyerek kapak kaldırın. Bu işlemler sonucunda tek parça halinde açılmış kuzu budunun kalınlığı, yaklaşık 5 cm olacaktır.
Budu fırın ızgarasında pişirecekteniz, fırınınızın ızgarasını pişirme saatinden 10 dakika önce, mangalda pişirecekteniz, mangalı pişirme saatinden 30 dakika önce yakın.
Hardal - sirke sosunu hazırlamak için, et (ya da tavuk) suyunu küçük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, et suyunu ısıtın. Tıkırdamaya başlayınca, hardal, sirke ve erimiş mısır nişastasını küçük bir kâsede karıştırıp, çatalla çırparak et suyuna katın ve sosu sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar (yaklaşık 1 dakika) pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Ayiçek yağını budun üstüne gezdirip, parmaklarınızla her yanına yedirin. Sonra budu ızgaraya yerleştirip, her 5 dakikada bir altüst ederek, 20 dakika ızgara edin. Üstüne tuz ve karabiberi serpip, tenceredeki hardal - sirke sosundan bir fırçayla sürerek, 10 dakika daha pişirin (sık sık altüst edip, üstüne fırçayla sostan sürün).
Budu ızgaradan alıp, kesme tahtası üstüne yerleştirerek, üstüne kıyılmış naneleri serpiştirin. Dilimleyip.dilim-leri ısıtılmış bir servis tabağına daire biçiminde yerleştirin ve taze nane yapraklârıyla süsleyin. Kalan sosu bir kâseye boşaltıp, kâseyi et dilimlerinin ortasındaki boşluğa yerleştirerek, servis yapın.
|