|
Harput Köftesi (Elazığ) |
 |
Doctor
English Admin

Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163232
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2022
250 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği
400 g yağsız kıyma
250 g ufak bulgur (kıymalık)
2 rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı pul biber
Bir avuç reyhan
Tuz
1 çay kaşığı karbonat (dağılmaması için)
Yukarıdaki malzemeler yoğrularak köfte kıyması hazırlanır.
Daha sonra baş ve orta parmakların yardımı ile tekerlek şeklinde küçük köfteler dökülür.
Tencerede yağ ve salça kavrulup beş bardak su kaynatılır ve köfteler içine atılarak pişirilir.
Köfteler pişince işkenesi (suyu) ayrı bir kaba alınır ki dağılmasın.
Servis yapılacağı zaman işkenesi ile tabaklara bırakılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.09.2022
|
Harput Köfte (Elazığ) |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc167515
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2022
531 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
500 gr yağsız kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
5 bardak su
Kuru reyhan
Maydanoz
Pul biber
Tuz
Yoğurma kabına kuru soğan rendelenir.
Üzerine kıyma, biber salçası, reyhan, pul biber ve tuz katılarak karıştırılır. Daha sonra köftelik bulgur ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek yoğrulur. Yoğurma işlemi bitimine doğru harcın içine bir adet yumurta kırılır.
Yoğurma işlemine biraz daha devam edilir.
Yoğurulan harçtan misket şeklinde küçük parçalar alınır.
Alınan parçalar avuç içinde yuvarlanır.
Daha sonra yuvarlanmış köftelere parmak yardımıyla tekerlek şekli verilir.
Bir tencerede domates salçası tereyağında kavrulur.
Salça kavrulduktan sonra 5 bardak su ilave edilir.
Su kaynadığında hazırlanan köfteler yavaş yavaş içine dökülür.
Köfteler yaklaşık olarak 10-12 dk pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.

|
Harput Köfte (Elazığ) |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc167976
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2022
305 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://esenler.bel.tr/
1 adet bayat ekmek
250 gram kıyma
2 adet soğan
1 çay bardağı ince bulgur
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı kırık ceviz
2 adet domates
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber, kırmızıbiber, kekik, kimyon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Ekmeği rondoda çekerek ufaltın. Soğanın bir tanesini rondodan geçirin. Karıştırma kabında ekmek ufağını, soğanı, kıymayı, ince bulguru, ince kıyılmış maydanozu, kırık cevizi ve baharatları yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. İki tarafından bastırıp bir kaba alın. Tencereye su koyarak salçayı ilave edin. Kaynayınca içine köfteleri atın. Pişince delikli kepçe ile servis tabağına alın. Domatesi küp küp doğrayarak erimiş tereyağına katıp sos yapın. Servis tabağındaki köftelerin üzerine dökün. Servis yapın.

|
Harput Köfte |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172400
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2023
285 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hasata.com.tr
1 su bardağı Hasata Köftelik Kadim® Horasan Bulguru
yarım kilo az yağlı dana kıyma
1 adet soğan
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan
1 çay kaşığı pul biber
1 avuç kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı (sosu için)
1 yemek kaşığı domates salçası (sosu için)
1 yemek kaşığı biber salçası (sosu için)
1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan (sosu için)
5 su bardağı su (sosu için)
1 çay kaşığı tuz (sosu için)
Geniş bir tepsi içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve reyhan ilave edin.
Üstüne bir yumurta kırın.
Üzerine Hasata Köftelik Kadim® Horasan Bulgurunu ekleyin ve yavaşça birkaç dakika yoğurun.
Ayrı bir tepside küçük yuvarlaklar halinde ortasını parmağınızla basarak şekillendirin.
Sosu için tereyağında salçayı kavurun ve baharatlarını ilave edin. Ardından tuz ve elinizle ovalayarak reyhanı ekleyin. Baharatların kokusu çıkınca su ilave edin.
Kaynayan sosun içine köfteleri ilave edin. Birkaç dakika pişirin.
Köfteler şiştiğinde ocağı kapatarak servis edin.
Not: Kaynatma yaparken bulgurun dağılmaması için yavaş yavaş yoğurun ve elinizi düz şekilde tutun. Böylece bulgur yumuşayacak, kıyma ile özdeşleşecektir.

|
Harput Köftesi (Elazığ) |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc178387
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2024
112 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gülşah Hoşses
500 gr yağsız incik kıyma
400 gr köftelik bulgur
1 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı reyhan
3-4 dal maydanoz
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 kaşık tereyağı
Yarım kaşık salça
Soğan, pirinç büyüklüğünde doğranır.
Kıyma, bulgur, reyhan, maydanoz, tuz ve pul biberle birlikte yoğrulur.
Misket büyüklüğünde küçük parçalar halinde yuvarlanır.
Orta kısımları içeriye doğru bastırılarak tekerlek formuna getirilir.
Tereyağı salçayla birlikte kavrulur.
Suyu ilave edilerek kaynatılır.
Hazırlanan köfteler kaynayan suya katılır, pişirilir.
Salçalı suyuyla servis yapılır.
|
Harput Köftesi (Elazığ) |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc178446
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2024
127 defa indirildi / yazdırıldı
|
Selçuk Altugan
500 gr çiğ köftelik dana kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı reyhan
2 tatlı kaşığı nane
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Soğan rendelenir.
Kıyma, yumurta, baharatlar, bulgur ve maydanoz karıştırılarak yoğurulur. Bu işleme bulgurlar yumuşayıncaya kadar devam edilir.
Kiraz büyüklüğünde köfteler yuvarlanır, sonrasında tekerlek şekli verilir.
Sosu için tereyağı ve zeytinyağı kızdırılır, salçalar ilave edilir.
Üzerine 1 tatlı kaşığı nane eklenir.
4 su bardağı sıcak su ilave edilir, sos kaynayınca köfteler de eklenir ve 10 dakika pişirilir.
|
Harput Köftesi (Elazığ) |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2277 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184412
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2025
31 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
300 gram orta yağlı kıyma
1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
1 adet rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay bardağı su (yoğurma sırasında)
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Bulguru geniş bir kaba alın ve üzerine az miktarda su ekleyerek 5 dakika kadar yumuşamasını bekleyin.
Üzerine kıyma, rendelenmiş soğan, salça ve tüm baharatları ekleyin.
Malzemeler iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Tüm köfteleri yağlanmış fırın tepsisine ya da tencereye dizin.
Sosu hazırlamak için; tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritip salçayı kavurun, ardından sıcak suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökün.
Fırında 180°C’de 30-35 dakika pişirin ya da tencerede kapağı kapalı şekilde 20-25 dakika kısık ateşte kaynatın.
Sıcak olarak servis edin. Yanında yoğurt veya ayranla muhteşem gider.

|
|