Etinden besin maddesi olarak yararlanılan hayvanların kesimi Türkiye'de kanunlarla bazı kayıtlara bağlanmıştır. Buna göre, Türkiye'de hayvanlar ancak mezbahalarda kesilir. Mezbahalardaki bu kesimden önce hayvanlar veteriner tarafından muayeneden geçirilir, ancak hastalığı olmayan hayvanların kesilmesine izin verilir. Bu durumun tek istisnası kurban bayramında uygulanır. Bu bayram dolayısiyle halk mezbaha dışında hayvan kesebilir.
Bir hayvanın hasta olup olmadığını veteriner olmadan da anlamak mümkündür. Örneğin, sıhhatli bir hayvanın ağzı, burnu temizdir, nemli, serindir. Gözler canlı bakar, dili sarkmaz, nefesi fena kokulu değildir. Ateşi de normaldir. (Normal ateş sığırlarda 38,7, kuşlarda 41,5 dur.) Hayvanın hasta olup olmadığı nabzından da anlaşılır. Hayvanın alt çenesinin dış kenarına parmakla bastırılarak nabız atışı kontrol edilir. (Sığırlarda 38 - 40, koyunlarda 80 atar)
Kesilmiş bir hayvanın sıhhatli olup olmadığını anlamak için de dalak, karaciğer, göğüs içi bezleri, başı ve gırtlağı dikkatle gözden geçirilir. Şarbona yakalanmış sığır ve koyunun kanı koyu kırmızı, eti siyah renkte olur. Bezleri şişkin, kanlı, dalağı da büyük ve yumuşak olur.
|