Kısa URL: https://ml.md/lc88819
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2013
3,114 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
merhabalar, selamların en güzeli üzerinize olsun
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
güzel Ankaramızın seçkin tariflerinden birini paylaşacağız
"Helep Dolmasının" yapımını öğreneceğiz
ama her zaman olduğu gibi önce malzemelere bir göz atalım
20'şer adet kuru patlıcan ve kuru biber
300 gram kıyma
1 kase pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı domatessalçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
ve 1 kahve fincanı sirke
üzeri için; 3 su bardağı su
helep dolması için gerekli malzemeleri öğrendikten sonra...
kuru patlıcan ve biberi haşlamak üzere tencerenin yanına gidebiliriz
bir tencereye su koyduk, kaynatıyoruz
ve önce heleplerimizi yani kuru patlıcanları attık
yumuşayana kadar yarım kapak olarak pişiriyoruz
patlıcanı sudan aldık
suyu çok karardığı için döktük
şimdi yeni bir su yaptık, biberleri haşlıyoruz
bu arada biz de soğanları ince doğrayarak devam edelim
artık kavurmak üzere tavanın yanına gidelim
patlıcanlardan sonra biberlerimizi de haşladık
şimdi ateşi kapatalım
tavaya 2 çorba kaşığı kadar tereyağını bırakıyoruz
ve doğradığımız soğanı ekliyoruz
soğan şeffaflaşana kadar kavuruyoruz
soğan şeffaflaştı, sıra kıymada
kıyma topaklanmaması için, önce parça parça koyuyoruz
ondan sonra kaşığın yan tarafıyla eze eze kavuruyoruz
kıymayı 10 dakika kadar kavurduktan sonra salçayı da ilave ediyoruz
salçanın kokusu gidene kadar kısa süre kavuruyoruz
şimdi sıra yıkadığımız ve suyunu süzdüğümüz pirinci ilave etmede
yalnız, pirinci pilav yapar gibi çok fazla yıkamanıza gerek yok
üzerine karabiberi...
tuzu ilave ediyoruz
biraz daha kavurduktan sonra naneyi katabiliriz
şimdi son olarak kokusunun üzerinde kalması için...
naneyi ve yarım su bardağı kadar da suyu ekliyoruz
alt-üst ediyoruz
ve kapak kapatarak ateşi de kapatıyoruz
şöyle bir 20 dakika dinlendiriyoruz
20 dakika sonra
içimiz dinlendi
kuru biberleirimizi ve heleplerimizi yani kuru patlıcanlarımızı haşladık
şimdi buluşma zamanı
önce helep dolduruyoruz
fazla doldurmuyoruz, çünkü çok az su koyduk
şöyle biraz gevşek
üzerine gelecek şekilde biberleri de dolduruyoruz
ve şu şekilde kapatıyoruz
ve tencereye bırakıyoruz
son dolmamızı da hazırladık
gördüğünüz gibi içimiz tam yetti
şimdi pişirmek üzere tenceremizi ocağın yanına götürüyoruz
tencereyi ateşin üzerine bırakıyoruz
dolma "Angara" deyimiyle susuz olarak 5 dakika "tasarlandı"
şimdi 3 su bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz
kapağı kapatıyoruz
kaynama noktasına geldikten sonra kısıyoruz ve 25 dakika pişiriyoruz
25 dakika sonra
dolmamız pişti
şimdi son olarak 1 kahve fincanı kadar üzüm sirkesi döküyoruz
hem tadını hem kıvamını çok farklı bir anlama taşıyor
2 dakika da böyle pişireceğiz sonra ateşten alacağız
şimdi ateşi kapatıyoruz, buharı çökene kadar 15 dakika bekletiyoruz
15 dakika sonra
evet artık servis zamanı
tenceremizi açıyoruz
harika bir görüntü, muhteşem bir koku
ilk dolmamızı alalım, bir tane daha alalım
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
güzel Ankaramıza uzandık ve "Helep Dolmasının" yapımını öğrendik
en kısa sürede denemenizi ve bizleri hatırlamanızı rica ediyorum efendim
hoşçakalın...