https://gurmekibris.com
1 kuru soğan
3-4 dal taze soğan
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1.5 paket hellim
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, 2-3 parçaya kesilmiş siyah zeytin
Kekik
Fesleğen
Taze nane
Üzerine:
Çörekotu
Susam
Ilık süte mayayı ve toz şekeri koyup 15-20 dakika kabartın
Mayalı sütü, hamur kabına alıp içine unu koyup, yoğurun
Yavaş yavaş sıvı yağı ilave edin
Hamuru toparlamak için dilerseniz ılık su ekleyebilirsiniz (eksik gelirse un ilavesi yapın)
Hamur, ele hafif yapışan, yumuşak bir kıvamda olmalı
Bu haliyle üzerini nemli bez ya da kapakla örtüp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın
Ayrı bir yerde küp küp kesilmiş kuru soğan, taze soğan, hellim ve zeytini hazırlayın
İçine kekik, fesleğen, varsa taze nane ilavesi yapın
Hamur iyice kabardıktan sonra (1 saat kadar), zeytinli karışımı ilave edip yoğurun
Yağlanmış tepsiye elinizle yayıp, bıçakla kareler kesin (büyükçe bir kalıp seçmenizde fayda var, çünkü hakikaten çok kabarıyor
Bu şekilde de 1-2 saat daha mayalandırın
Üzerine susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi olana kadar pişirin (yaklaşık 20-25 dk. kadar)
Kürdan kontrolünü unutmayın.
|