|
Herise (Selçuklu) |
|
salkımsöğüt
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.03.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc100066
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2014
3,210 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Yarım kilo kuru buğday
Yarım kilo kuzu kuşbaşı ya da tavuk eti
10 su bardağı su
Yeterince sade yağ
Kaya tuzu
Buğdayı geceden ıslatın. Kuzu kuşbaşıyı su ve tuz ilave ederek ocağa koyun. 1.5 saat piştikten sonra süzdüğünüz buğdayı ilave edin. Altı kısık olarak 1 saat daha pişirin. Lapa kıvamında olmasına dikkat edin. Su gerekirse su ilave edin. Suyunu çekmeye başladığında tahta kaşık ya da tokmakla dövmeye başlayın. Bu kaşıkların gürgen ya da portakal ağacından yapılı olması çok daha iyi olur. Dövme işlemini yaklaşık 1 saat kadar sürdürün. Herise lime lime olunca altını kapatıp servis tabağına alın. Servis tabağındaki herisenin ortasına bir çukur açın. Kızdırdığınız sadeyağı ortasına döküp servis edin.
Not: Selçuklularda herise yapan kimseye herras denilir.
|
|