1 kg kuzu budu (kemikleri çıkarılıp kuş başı doğranmış)
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
3 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çay kaşığı toz safran (istenirse)
1/2 su bardağı yoğurt
60 gr tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
1/2 tatlı kaşığı hint biberi (istenirse)
1 tatlı kaşığı tuz
60 gr çekilmiş badem
125 gr krema
Büyük bir kasede, soğanların yarısını, sarmısağın yarısını, safranı (istenirse) ve 2-3 çorba kaşığı yoğurdu karıştırıp, etleri katarak iyice bulayınız. Etleri 1 saat, hazırladığınız bu marinadda dinlendiriniz. Yağı büyük bir tencerede kızdırıp, kalan soğan ve sarımsakları 10-12 dakika, arasıra karıştırarak, nar gibi olana kadar kızartınız. Delikli kepçeyle soğan ve sarımsakları çıkarıp bir tabağa koyunuz. Tenceredeki yağ azaldıysa biraz daha yağ katıp, etleri tencereye koyunuz. Etleri döndürerek 7-8 dakika, nar gibi olana kadar kavurup, kavururken 1 - 2 kaşık yoğurtla sulandırınız. (Kurursa biraz daha yoğurt katınız.) Tabaktaki kızarmış soğan ve sarımsakları, acı kırmızıbiberi, hint biberini (istenirse), tuzu ve kaldıysa yoğurdu ekleyip, ateşi kısarak (suyunu çekmişse 1-2 kaşık su da katarak) 25-30 dakika pişiriniz. Küçük bir kasede bademi krema ile karıştırıp, tencereye katınız. Tencerenin kapağını kapatıp, ağır ateşte 15 dakika pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, yemeği ısıtılmış bir servis tabağına boşaltarak servis ediniz.
|