https://harputhunkarkonagi.com
https://www.galaksitatilkoyu.com
Harput'un Elazığ mutfağının yüz akı olduğunu buraya yaptığımız gezi sayesinde öğrendik.
Beldede Harput mutfağını tanıtmayı misyon edinmiş tek bir işletme mevcut: Harput Hünkar Konağı. Müteşebbis Nevzat Bahçeci Harputlu bir iş adamı. İstanbul'da yaşamasına rağmen memleketini kalkındırmak için elinden geleni yapıyor. Galaksi adında tatil köyü de Türk Turizmine hizmet veriyor.
Konak açık kapalı alana dahil olmak üzere 1500 kişi kapasiteli. Düğün, toplantı, sünnet gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.
Elazığ'dan, Malatya'dan buraya düğün yapmaya gelenler var. Harput kalesi de Karakaya baraj gölü manzaralı.
İşletme müdürü Bilal Arıkan bize pazar günü kahvaltılarının menülerinden de sözetti. Son derece temiz, organik ve bol çeşitli kahvaltılar hazırlıyorlarmış.
Harput Hünkar Konağının "hünkarzade" adında muhteşem bir içeceği var ki, sadece bunu tatmak için bile Harput'a gitmeğe değer. 21 çeşit baharattan hazırlanan şahane bir şifa deposu.
Bize Harput yemek kültürünün ayrıntılarını anlatan İbrahim Yıldız'a da çok teşekkür ediyoruz. Sizinle Nevzat Bahçeci ve Bilal Arıkan'la şark odasında yaptığımız söyleşiyi paylaşıyoruz.
BA Nevzat Bey, Harput'a geldik, yöresel yemek aradık, sizin burayı önerdiler, çok önemli bir görevi yüklenmişsiniz, sizden başka Harput'ta başka yöresel yemek yapan yer yok, böyle bir yer açma fikri nasıl ortaya çıktı.
NB Bizim 2007'de de burada işletmemiz vardı, amacımız Harput'u Elazığ ile birlikte tekrar bütünleştirmek. Harput dediğiniz zaman Elazığ'ın kalbi, ama Harput'a baktığınız zaman zayıflamış bir kalp, bu gün Harput değerinin çok altında bir konumda. Sadece ben değil benim gibi 15 tane işletmeci olacak ki, Harput'un nüfusu artacak bugün 1.000 olacak yarın 10.000 olacak, çünkü turizm alanında çok büyük bir potansiyeli var, kalemiz olsun, türbelerimiz, tarihi camilerimiz, buzluk mağaramız, Harput'un geçmişi MÖ. 4.000 yılına dayanıyor. Ama Harput'u Elazığlı işadamlarımız olsun, esnafımız olsun tamamen unutmuşlar. Biz İstanbul'dan burayı görebiliyorsak, buranın insanı niye burayı görmez hala anlamış değilim.
BA Harput için sizce neler yapılabilir?
NB Kendi düşüncelerim, sadece kendi etrafımızı değil, Harput kalesinin de etrafını, Orman müdürlüğüyle de görüşeceğiz, gerekirse, Valilik, Ordu Komutanlığı, Milli eğitim Müdürlüğü ile de görüşüp etrafı nasıl ormana çeviririz, nasıl daha fazla katkıda bulunulabilir, neler yapılabilir görüşmek lazım. Mesela benim teleferik projem var, bunun için resmi bir merciiyle görüşme olmadı ama çalışacağım.
BA Bu binayı siz mi yaptırdınız?
NB Hayır Valilik 2002'de yaptırdı, 2007'de ihaleye açtı kazanamadık, 2011 ihalesine girdik kazandık, şu an 5+5 sene sözleşmemiz var yani toplamda 10 sene.
BA İnşallah daha da uzun yıllar kalırsınız.
NB Temennimiz.
BA Çünkü çok büyük bir hizmet yapıyorsunuz. Biz Elazığ'da dolaştık, yöresel yemek bulamadık, Harput köfte meşhur, Harput'a gidelim dedik, burası tamamen turistik, her tarafta sarı tabela var, biz de bilmiyorduk iyi ki gelmişiz.
NB Maalesef Harput çok cansız, insanları burayı unutup gitmiş, burayı tamamen şehir dışına çıkartmışlar. Bugün Harput, Maraş'ta ya da Malatya'da ya da herhangi bir yerde olsaydı o kadar güzel değerlendirirlerdi ki...
BA Hele batıda olsa bir Çeşme, Alaçatı'da olsaydı, çok değerlenirdi, oralarda hiç bir şey olmadığı halde inanılmaz turist çekiyor.
NB Öyle.
BA Burada düğün organizasyonları da oluyormuş, nasıl oluyor, kişi başı fiyatlar nedir.
NB Düğün, toplantı ve grup yemeklerimiz, kişi sayısına göre ya da kople kapatılıp düğün sahibinin isteğine göre yemekli ya da yemeksiz olarak yapılabilir. Yemekli isterlerse 5 çeşit yemek veririz.
BA Peki ne tür yemekler?
NB Kuzu tandır, kavurma, döner, tavuk sote, tabi bunlardan seçilecek, fiyatlarımız yüksek değildir, kişi başına 10-16 lira arasında değişebilir.
BA Gerçekten çok uygunmuş, burası kaç kişilik?
NB Bütün alanlar dahil toplamda 1.500 kişilik.
BA Çok güzel, Harput'un nüfusu kaç?
NB Şu anda burada yaşayan 500 kişiyi geçmez.
BA Gerçekten çok az, müşterileriniz nereden geliyor?
NB Elazığ'dan geliyor ve dışarıdan geliyor.
BA Elazığlı olup da başka şehirlerden gelerek burada düğününü yapan da olabilir.
NB Biz burayı açalı 45 gün oldu, 2 düğün yaptık, önümüzde 2 de rezervasyonumuz var.
BA Allah daha da iyi etsin, bir de kahvaltı veriyorsunuz?
NB Pazar günleri açık büfe kahvaltı veriyoruz.
BA Açık büfede neler var?
NB 60 çeşit ürünümüz var, bunların tamamı organik.
BA Yani Elazığ bölgesinin ürünleri mi?
NB Peynir çeşitlerimiz bu yörenin ama buranın olmayan ürünler de var salam çeşitlerimiz gibi.
BA Buranın peyniri meşhur mudur?
NB Tulum peyniri meşhurdur.
BA 60 çeşidin yanında içecek olarak?
NB Çay, süt, meyve suyu, kahve çeşitleri, meşrubat, limonata.
BA Pazarları kaçtan kaça kadar kahvaltı var?
NB Her Pazar 10-13 arası branç veriyoruz.
BA Brançın ne olduğunu biliyorsunuzdur?
NB İngilizce kahvaltı ve öğle yemeği kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuş yeni kelime.
BA Tabi öyle ama amacı farklı, Hıristiyanlar pazar ayinine aç gitmek zorundalar, döndükleri vakit de sabah kahvaltısı için geç, öğle yemeği için erken bir saat. İşte kilise dönüşü yedikleri bu yemeğin adı "branç". Yani netice olarak bu bizim kültürümüzün ürünü değil, ama biz batıya özenmeye bayılırız.
NB Doğru, bunun için biz branç diye isimlendirmedik, açık büfe kahvaltı diyoruz.
BA Ama maalesef çok yerde branç kelimesini kullanıyorlar.
NB Maalesef bize gelen müşterilerimiz de kahvaltı demiyor, branç var mı diye soruyor. Bizi tamamen batılılaştırdılar, bunu düzeltmek de çok zor, konuşmamız da Türkçeyi de unuttuk acayip kelimeler kullanmaya başladık, kelime haznemiz çok azaldı.
BA Siz Harputlu musunuz?
NB Elazığ merkezliyim.
BA Harput'a yatırım yapmak nereden aklınıza geldi?
NB Bu binayı kimse görmemişti, sahipsizdi, değerlensin dedik, sahipsiz kalmasına tahammül edemedim. Bu düşünceyle geldik, dediğim gibi Harput'a neler yapabiliriz sürekli bunları düşünüyorum.
BA Geçen sene gelmiş olsak bu lezzetlerle tanışamayacaktık.
NB Değil geçen sene 2 ay önce de gelseniz yoktu.
BA Tanıtım için neler yapıyorsunuz, sizin Keban kıyısında tatil köyleriniz, plajlarınız da var.
NB Ankara'ya gidiyoruz, şu anda ağabeyim yolda, Ankara'da açılacak olan tanıtım fuarlarına katılacağız.
BA Ankara'ya dönünce yetişelim. İl tanıtım günleri Perşembeleri başlar, Pazarları biter. Türkiye'nin bütün illeri her hafta sırayla gelirler, bazen çakışır, 2 il birden gelir, demek sıra Elazığ'da.
NB Öğle, Ağabeyimle birlikte bütün tanıtım materyallerimiz yola çıktı, perşembeye hazır olacağız.
BA Tatil köyünde işler nasıl?
NB İlk yıl olmasına rağmen çok fazla bir beklentimiz yoktu, fakat umduğumuz çok çok dışına çıktı, hatta değil Elazığ, yurtdışından bile gelenler oldu.
BA Fuara Galaksy Tatil Köyü olarak mı katılıyorsunuz?
NB Hünkâr Konağı ve Galaksy Tatil Köyü olarak beraber katılıyoruz.
BA Bu fuarlar etkili oluyor, geçen hafta Niğde, daha önce Tokat, daha önce Sakarya, bütün şehirler sırayla Ankara'ya geliyor. Bu fuarlar çok kalabalık oluyor ve biz de o şehirler hakkında bilmediğimiz çok şeyi öğreniyoruz.
NB Bizim İstanbul'da restoranlarımız, kafelerimiz var geçen sene İstanbul'da fuara katıldık, çok üzüldüm...
BA Göreceksiniz Ankaralı değerinizi verecektir, Ankaralı bu fuarlara çok büyük önem verir, bunu gören iller de sıraya girerler ve 80 ilin tamamı 52 hafta içinde gelirler, yıl biter yeni yılda tekrar başlar.
NB İstanbul'da ki fuara Elazığ'ı sadece iki firma temsil etti biri bizdik. Diğer illere baktım diğer iller ellerinden geldiğince illerini temsil ettiler.
BA Bütün illerin katıldığı fuarlar çok da verimli olmaz, aşırı izdiham oluşur, ziyaretçi de karıştırır. Ama Ankara'nın sistemi çok iyi, her il için ayrı fuar, katılımcı da çok oluyor, ziyaretçi de.
NB Şu anda Ankara'da ki fuarda 17 Elazığ firması varmış bence az, ama gene de iyidir.
BA Gelen ilin neyi ünlüyse getiriyorlar tanıtıyorlar, çok büyük makineler de getiriyorlar, motor parçaları, havlu, battaniye, yöresel yemeklerini, orada göstererek yapıp, pişirip satıyorlar, yani o şehirde üretilen ne varsa 4 gün boyunca Ankaralıya tanıtıyorlar.
NB Elazığ'ın ünlü mermeri var Kâbe'ye gitmiş, Beyaz Saray'a kadar gitmiş, ama Ankara'ya fuara gidememiş, belki de gitmek istemeyen firmalar bütçeden dolayı gitmiyordur bilmiyorum.
BA Stand kirası ne kadar?
NB Çok büyük bir kira değil, 4 gün için vereceğimiz miktar sadece 170 TL. Eleman konaklaması getir götür masrafları toplamda bu fuarın bize maliyeti 4,500 lira olarak çıkarttık, bir şey değil.
BA Zaten yılda bir kere çok önemli bir fuar kaçırmamak lazım.
NB Şu an bizimkiler yolda, perşembe gününe bütün stantlarımız kurulmuş olarak hazır olacak.
BA İşletmenizde neler düşünüyorsunuz?
NB Lokanta bölümümüz 200 kişilik, burada grup ve toplantı yemekleri de veriyoruz, restoranımızda Elazığ dışında yöresel yemekler de vermeye başladık, Tokat kebabıyla başladık, Siirt ve Bitlis'in paylaşamadığı Büryan yapmaya da başladık.
BA Bari Ankara Tava'da yapın.
NB Ankara Tavayı bir araştıralım.
BA Benim video tariflerimin arasında var.
NB Onu araştıralım, bir de benim Elazığ'da hiç görmediğim Akdeniz mutfağı...
BA Rağbet görür mü?
NB Görür çünkü Elazığ'da yabancı üniversite öğrencileri ve memur çok fazla, bunlar Elazığlı değiller bunlar Akdeniz mutfağını, salatalarını tanıyorlar, tabi bunun yanında kendi kültürümüz olan mutfağımızı unutmayacağız.
BA Son olarak bize ikram ettiğiniz şu şerbetin tarifini rica etsek.
NB İçerisinde susam, zencefil, karanfil, zerdeçal, hurma, kayısı, incir kullanılmakta, ayrıca, şeker, fındık, fıstık, ceviz badem...
BA Süt yok mu? Aşure gibi çok güzel tadı var.
NB Süt yok, bitki kökleri suda kaynatılıyor, süzülüyor diğer meyveler ve kuru yemişler küçük küçük doğranarak ilave ediliyor, "Hünkârzade" böyle bir içecek.
BA Çok teşekkür ederiz bize vakit ayırdığınız için, inşallah 2 hafta sonra lezzetler.com'da yayınlanır.
NB Biz de çok teşekkür ederiz.
|