500 g iri dil balığı filetosu (derileri alınmış)
350 g mantar (yıkanıp kurulandıktan sonra, dilimlenmiş)
1 limonun suyu
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
500 g ıspanak (yıkanıp, ayıklanmış)
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 soğan (ince doğranmış)
bir tutam hintcevizi rendesi
1/4 tatlı kaşığı tuz
Mantarlar, limon suyu ve karabiberin yarısını bir pencereye koyup, mantarların üstlerini örtecek kadar su ekledikten sonra, tencereyi orta ateşe oturtun ve karışımı bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp, mantarları iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın. Ispanakları süzdürmeden (yapraklarından su damlar halde) bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtun ve kapağını kapatarak, ıspanakları iyice yumuşayıncaya kadar (2 - 3 dakika) kendi buharlarında pişirin. Tencereyi ateşten alıp, ıspanakları bir süzgeçte süzdükten sonra, kabaca doğrayarak, bir kenara, bırakın.
Kalın dipli bir tavaya ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca soğanları koyup, ara sıra karıştırarak, saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 4 dakika) pişirin. Mantarları ve doğranmış ıspanakları ekleyip, karıştırdıktan sonra, 2 dakika pişirin. Hintcevizi rendesi, tuz ve kalan karabiberi serpip, tavayı ateşten alarak, karışımı ateşe dayanıklı bir cam (ya da seramik) kaba aktarın.
Fırınınızın ızgarasını ısıtın. Balık filetolarını soğuk su altında çalkalayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın. Her balık filetosunu iki ucundan alta katlayıp, ateşe dayanıklı kaptaki sebzelerin üstüne yerleştirin. Kalan çiçekyağını fırçayla filetoların üstüne sürüp, kabı fırın ızgarasının altına yerleştirerek, filetoları saydamlıklarını yitirinceye kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Kabı fırından alıp, ıspanaklı - mantarlı dilbalığını kabında servis yapın.
|