https://www.cumhuriyet.com.tr
Tortilla temel malzeme olarak patates, yumurta ve soğandan oluşan, günün her saati yenen bir İspanyol omleti. Önce patates ve soğan zeytinyağında kavrulur. Sonra bir kapta çırpılan yumurtalarla karıştırılır. Ardından karışım bir tavaya dökülüp altlı üstlü kızartılır. Arasına peynir ya da jamon konularak da yapılan bu yemek geleneksel İspanyol lezzetlerinde, en çok tercih edilen yemeklerden biri.
İspanyanın en meşhur yemeği, Paella deniz ürünleriyle, tavuk veya etle yapılabileceği gibi sadece sebzeyle de yapılabiliyor. Valencia’da doğduğu düşünülen bu yemek İspanya’nın her yerinde yapılmakta. En önemli farkı ise, yapıldığı tavadır. Tavalar, Paella tavası olarak satılmaktadır. Paella geleneksel İspanyol yemeklerinin ilk sıralarında yer alır.
En meşhur İspanyol tatlısı olarak öne çıkan churro, kızartılmış bir hamur tatlısıdır. Ancak churro’nun üzerine şerbet dökülmez, bunun yerine şeker serpilir. Çikolata sosuyla servis edilir.
İspanya ile özdeşleşen yemeklerin başında ünlü Endülüs çorbası Gazpacho geliyor. İspanya’nın Cordoba ve Sevilla bölgelerinde en lezzetlilerini bulabileceğiniz bu çorba, biber, domates ve sirke gibi malzemelerin birleşiminden oluşan Gazpacho, soğuk domates çorbasına benziyor. Tabakta veya bardakta servis edilebiliyor.
En çok bilinen İspanyol yemeklerinden tapas, ülkemizde de birçok restoranda menüdeki yerini aldı. Küçük atıştırmalıklardan oluşan tapas aslında bir yemekten ziyade bir kültürdür. Aslında tapas tek başına bir yemek değil, birçok atıştırmalığın genel adıdır. Özetle; birkaç dilim ekmeğin üzerine yerleştirmek istediğiniz her türlü malzeme. Sosis, sebze, meyve peynir, balık ya da zeytinle çok basit bir biçimde tapas yapabilir, dilediğiniz soslarla lezzetlendirebilirsiniz.
|