|
|
İSVİÇRE TARTI (Graubün densüssigkeit) |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc12141
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2007
2,314 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
250 gram has un,
300 gram tereyağı,
100 gram tatlı badem içi,
100 gram kurutulmuş ekmek tozu,
1 kahve fincanı toz şekeri,
1 kavanoz şeftali marmelâtı,
1 tatlı kaşığı tarçın,
5 yumurta.
Yapımı : 200 gram unu eleyerek hamur yoğurma mermerinin üstüne dökmeli. Una bir çimdik tuzla 1 _ 2 kaşık su katıp bunu yoğurmaya başlamalı. Hamuru yoğururken gerektikçe kaşık kaşık su katmalı (en çok 6-7 kaşık katılır). Elde edilen hamuru bir yağ kâğıdına sarıp buz dolabına kaldırmalı. Hamuru buz dolabında 15 dakika dinlendirdikten sonra çıkarıp una bulanmış mermerin üstüne koymalı. Unlu merdaneyle büyük bir kare biçiminde açmalı. Tam ortasına 200 gram tereyağını bütün bir parça olarak oturtmalı. Açılmış hamurun uçlarını yağın üstüne kapatmalı. Hamur, ortasında yağ olan bir bohça haline gelince hamurla yağın birbirine kaynaması için merdaneyle üzerinden hafifçe geçmeli. Hamuru tekrar bir bohça gibi katlayıp yağ kâğıdına sarıp buzdolabına kaldırmalı.
20 dakika sonra dolaptan çıkarıp unlu mermere koymalı ve merdaneyle bir santim kalınlığında bir yufka olacak biçimde açmalı. Tekrar uçları birbirinin üstüne katlayıp hamuru bir bohça haline getirmeli ve yağ kâğıdına sarıp buzdolabına kaldırmalı.
Hamuru 20 dakika sonra dolaptan çıkarmalı ve bundan önceki işlemi tekrarlamalı. Böylece hamuru üç defa daha dolaba koyup çıkarmalı ve açmalı. Her defasında da 20 dakika dinlendirmeli. Sonunda yarım saat dinlendirmeli.
Hamur dinlenirken içine konacak malzemenin hazırlanmasına geçmeli. Kalan tereyağını toz şekeriyle döverek iyice çırpmalı ve köpürterek krema durumuna getirmeli. Buna teker teker yumurta sarılarını katıp iyice yedirmeli. Yumurtaların yedirilmesi sona erince çırpmaya ara vermeden sırayla dövülmüş yahut makineden geçirilmiş badem içini, kurutulmuş ekmek tozunu ve tarçını katıp iyice yedirmeli. Beri yanda yumurtaların aklarını çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli. Yumurta akları köpürünce badem içli karışımı yavaş yavaş karıştırırken münavebeyle bir kaşık kar köpüğünden, biraz kalân undan katarak yumurta aklarıyle kalan unu bu karışıma yedirmeli. Hamur, yeteri kadar dinlendirilince hamur yoğurma mermerinde merdaneyle açıp bununla turta kalıbının altını ve kenarlarını kaplamalı. Bunun üstüne marmelâtı boşaltıp spatulayla yaymalı. Marmelâtın üstünü de öbür karışımla kaplayıp kalıbı 180 dereceye göre kızdırılmış fırına sürmeli. Tartı 40 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakmalı. Sonra kalıptan çıkarmalı ve tabağa koyup servis yapmalı.
|
|
İSVİÇRE TARTI (Graubün densüssigkeit) Tarifleri İsviçre Yemekleri
|
|