Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi
Jamaika hem ılıman iklimin etkisi hem de tarihsel mirasıyla şeker kamışı ülkesi olarak bilinir. Bütün beslenme alışkanlıkları ve ürünlerinde yerli halkın kültürü Afrika'dan getirilip ve şeker kamışı işinde çalıştırılan kölelerin beslenme alışkanlıklarından aldığı görülür. Tropik iklim ve bunun yarattığı biyolojik çeşitlilikle birçok bitki ve hayvan türünün yetişmesi
Jamaika'da günde üç öğün yemek yenir. Sabah kahvaltısında yumurta, kızarmış ekmek, ake ve tuzlanmış balık, kızarmış mantı ve sıcak çay tüketilir. Kahvaltıya haşlanmış muz, ekmek, soğanlı ciğer ve uskumru da eklenebilir. Öğlen yemekleri genellikle hafif atıştırmalıklarla geçiştirilir. Köfte türleri, hafif ekmekler, meyve, meyve suları, sebze çorbaları gibi yemekler öğlen yemeklerinde yenen bazı besinlerdir. Akşam yemeği görece en ağır öğündür. Akşam yemeklerinde tavuk, keçi etlerinin yanında kızarmış yaban muzu, haşlanmış muz, buğuda pişirilmiş sebzeler ve çiğ sebzelerden yapılan salatalarla birlikte meyve ve meyve suları tüketilir.
Jamaika'da özel gün denince akla iki önemli etkinlik gelir. Bunlar Noel ve Paskalyadır. Noel günü klasik bir noel kahvaltısıyla başlar. Jambon, ake, tuzlanmış balık, ekmek ağacı meyvesi, kızarmış muz, kızarmış mantılar, haşlanmış muz, Jamaika çikolatası çayı veya standart çay ile kahve kahvaltının temel bileşenleridir. Noel günü yenen akşam yemeği çok özeldir. Her eve göre farklılık göstermesine rağmen fakir veya zengin evlerde özenle hazırlanır. Akşam yemeğinde çeşitli et yemekleri servis edilir. Bunlar arasında en çok yapılanlar, fırın tavuk, dana rostolar, körili keçi ve sığırkuyruğu çok özeldir. Bu yemeklere pilavlar, bezelye, patates ve makarna türleri eşlik eder. Yıl boyu pilavlar kırmızı bezelyeyle yapılmasına rağmen Noel geceleri kırmızı bezelyenin yerini "gungo bezelyesi" alır. Noel gecelerinde önemli bir yiyecek de Noel kekidir. Noel keki aylar öncesinden rom içinde bekletilen kuru meyvelerle yapılır. Ekşi yonca suyu ve zencefil birası Jamaika'da Noeller için özel içecekler olarak bilinir.
Jamaika Mutfağında deniz mahsulleri, fasulye türleri, soya ürünleri, yüksek karbonhidrat içeriğiyle patates türleri ile yabani muz türleri beğenilerek tüketilir. Süt ürünleri, Hindistan cevizi yağı, palmiye yağı ve diğer tropikal yağların yanında yeşil sebzelerden ıspanak benzeri "calaloo" ve bamya tüketimi yaygındır.
|