12 arpacık soğanı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak (dövülmüş)
500 g olgun domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılarak iri parçalar halinde doğranmış)
1 tatlı kaşığı fesleğen
2 tatlı kaşığı salça
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam taze çekilmiş karabiber
3 kabak (her biri yaklaşık 15 cm boyunda)
1 tatlı kaşığı şeker
30 g ufalanmış taze ekmekiçi
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış aromatik otlar (maydanoz, dereotu, nane, vb.)
15 g (4 çorba kaşığı) Parmesan peyniri (ya da kaşarpeyniri) rendesi (taze rendelenmiş)
Arpacık soğanlarını soyup, alt bölümlerini düzgün durmaları için yatay olarak kesin. Her soğanın üst bölümünden de 5 mm kadar kesip, bir çay kaşığıyla ya da keskin ince bir bıçakla dış bölümünde 5 mm'lik bir çeper kalıncaya kadar içlerini boşaltın. Bütün soğanları aynı biçimde hazırlayıp, bir kenara bırakın.
Soğanların çıkardığınız içlerini ince ince kıyın. Zeytinyağının yarısını birtencerede ısıtıp, ince kıyılmış soğanları ekleyerek kısık ateşte 4 - 5 dakika (renkleri kahveren-gileşmemelidir) pişirin. Sarmısak, domates ve fesleğenleri katıp, tencerenin kapağını biraz aralık bırakarak domatesler iyice koyulaşıp yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Salçayı ekleyip, tuzun yarısını ve çok az karabiber serperek iyice karıştırın. Tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı, büyük bir kâse üstüne oturtulmuş plastik tel süzgece aktararak, kabakları ve soğanları hazırlayacağınız sırada süzgeçten kâseye süzülmeye bırakın. Kabakları kanallı bıçakla soyup, uzunlamasına ortadan ikiye keserek, kalan tuzu ve karabiberi kabakların ve içi boşaltılmış soğanların üstlerine serpin.
Kalan zeytinyağını derin olmayan bir tencerede ya da kapaklı bir tavada ısıtıp, şekeri koyarak, orta ateşte sararana kadar eritin. Ateşi kısıp, soğanları ekleyerek, renkleri sararana kadar karıştırarak sote edin. Sonra bir kaşıkla soğanları tavanın bir tarafına toplayıp, boşalan bölüme kabak parçalarını etli bölümleri alta gelecek biçimde yerleştirin. Tencerenin (ya da tavanın) kapağını kapatıp, sebzeler biraz yumuşayana (ama diriliklerini yitirmemelidirler) kadar (7 - 8 dakika) kısık ateşte pişirin.
Fırınınızın ızgarasını kızdırın. Tencereyi ateşten alıp, her soğanın içine bir tatlı kaşığıyla kâsedeki domatesli karışımdan koyun. Domatesli karışımın geri kalanını da kabakların ortasına koyup, her yarım kabağı 8 eşit parçaya kesin.
Doldurulmuş kabak ve soğanları geniş bir fırın kabına dizin. Üstlerine ufalanmış ekmekiçi, aromatik otlar ve Parmesan peyniri (ya da kaşar peyniri) rendesini serpin. Kabı fırının en üst rafına yerleştirip, dolmaları üstlerindeki harç altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirin. Kabı fırından alıp, dolmaları sıcak sıcak servis yapın.
Not: Sebzeler önceden hazırlanıp, içleri doldurularak bir kenarda bekletilebilir; yalnız, servisten hemen önce pişirilmeleri gerekir.
|