Malatya Valiliği
½ kg kabak (mevsimine uygun olan her türlü kabak
kullanılabilir)
2 su bardağı yarma
2 kg yoğurt
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
½ su bardağı kahverengi mercimek
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Tuz
Yarmayı, tuz ve su ilavesi ile yoğurun.
Yoğurulan hamuru, nohut büyüklüğünde çimdikleyin (yuvarlamadan hamuru parçalara ayırarak gelişigüzel şekillendirme).
Diğer taraftan ayıklanmış, yıkanmış mercimeği, içine su koyarak haşlayın.
Kabakları kazıyın veya kış kabağı ise kabukları soyun, yıkayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Bir tencereye 5-6 bardak su koyup, içine tuz atın.
Kaynamaya başlayınca köfteleri koyun.
Birkaç taşım kaynadıktan sonra köftelerin içine kabakları atarak ikisini birlikte pişirip (köfte ve kabak süzülmeden suyu en fazla bir bardak kadar kalır), ılıklaştırın.
Ayrı bir kapta yoğurt ile ezilmiş sarımsak ve haşlanmış mercimeği karıştırın.
Ilıklaştırılmış köfteyi, çukur servis kabına alın (leğen veya terpoş gibi), hazırlanan yoğurtlu karışımı üzerine döküp karıştırın. Üzerine tereyağında yakılmış kırmızıbiber gezdirin.
Not: Köftenin lezzetini artırmak isteyenler, içine konulacak kabağı tereyağında kızartıp kullanabilirler. Bu köfte dört mevsimde yapılabilir. Ancak yaz sıcaklarında kurtarıcı bir köftedir. Kuru soğanla birlikte yenir.
|