15 gr taze (yaş) maya
1 kahve kaşığı şeker
1/2 su bardağı + 1 çorba kaşığı ılık su
250 gr (2 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı rafine yağ
Harcı:
1 çorba kaşığı + 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 diş sarınısak (dövülmüş)
500 gr domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenmiş ve iri doğranmış)
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
175 gr dil peyniri (ince dilimlenmiş)
2 çorba kaşığı kapari
20 siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılıp, ortalarından ikiye bölünmüş)
Maya ve şekeri küçük bir kaseye koyup, 1 çorba kaşığı ılık su katarak, krema kıvamına getiriniz. Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpük köpük olana kadar bekletiniz.
Un ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyip, ortasını çukurlaştırınız. Mayayı ve kalan 1/2 su bardağı ılık suyu katınız. Spatulayla ya da parmaklarınızla maya ve suyu una yedirip, hamur kasenin yanlarından ayrılana kadar karıştırınız.
Hamuru hafifçe unlanmış tezgahta 10 dakika (hamur tezgaha yapışacak olursa biraz daha unlayarak), esnek ve pürtüksüz olana kadar yoğurunuz.
Büyük kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, 1 tatlı kaşığı rafine yağla yağlayınız. Hamuru top yapıp kaseye koyduktan sonra, üstünü hafifçe unlayarak, temiz ve nemli bir bezle örtünüz. Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 45-60 dakika, hamur kabarıp hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz.
Bu arada harcı yapmak için, orta boy bir tencerede 1 çorba kaşığı zeytinyağı orta ateşte kızdırınız. Soğan ve sarımsağı koyup 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar, arasıra karıştırarak kızartınız. Domates, su, tuz ve biberi katınız. Sosu arasıra karıştırarak 20 dakika, koyulaşana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230° C) getirip, ısıtınız.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile fırın tepsinizi yağlayıp, bir kenara bırakınız. Kabarmış hamuru kaseden çıkarıp, 3 dakika yoğurunuz. Hamuru ikiye kesip, her parçayı hafifçe unlanmış bir merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açınız. Hamurları aralıklı olarak tepsiye koyup, üstlerine domatesli sosu eşit olarak boşalttıktan sonra, dil peynirini döşeyiniz. En üste kaparileri ve yarım zeytinleri yerleştiriniz. Kalan 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile pizzaları nemlendirip, fırının orta katında 15-20 dakika, hamur pişip peynir eriyene kadar pişiriniz. Pizzaları fırından alıp, sıcak sıcak servis ediniz.
Not: Napoli bölgesinin ünlü yemeklerindendir.
|