İnsanlık 17 bin yıldan beri tahıl ürünleri yetiştirerek, yaşamını sağlıyor. Daha doğrusu sağlıyordu demek gerek,çünkü, günümüzde beyaz undan yapılan ekmek, sağlığımıza katkıda bulunmaktan çok zarar sağlıyor. Çünkü kara buğday ekmeğinin aksine beyaz ekmek-.bünyemize getirdiği fazla kilolarla şişmanlığa sebep oluyor.
Aslında kara buğday ekmeğini yeğlememiz için, iki ciddi neden var: Sağlığımıza yarar sağladığı gibi, daha da ekonomik. Fırından aldığınız beyaz ekmek, size boş kalori sağlarken, kara buğday ekmeği, vitaminler başta olmak üzere, temin ettikleri ile eczanelerden uzak kalmanızı da garanti ediyor.
Tahıl ürünleri, Ortaçağ'da devrin hem ekmeği hem de başlıca öğünü olarak itibar gördü. Genellikle tahıl türü sofraya getirilir, tek öğün yemek hangisiyse üzerine dökülerek yenirdi. Eski Mısırlıların ekmek yapmayı bildikleri anımsanırsa, insanın tahıl ürünlerine sevgisinin eskiliği daha iyi anlaşılır.
|