|
|
Karali Çay Rize |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc73680
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2012
2,817 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://karalicay.com
BA Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
GB Güngör Baltacı, firmamız "Karali Çay" firmamda 12 yıldan beri çay üretimi yapmaktayım, fuarlarda tanıtım yapmaktayım.
BA Rize deyince aklımıza hep çay geliyor, siz Rizeli olarak çayın yetiştirilme aşamalarını biliyor musunuz?
GB Doğduğumuzda çayla doğduk, inşallah ölürken de çayla öleceğiz.
BA Allah ömürler versin.
GB Türkiye'nin başkenti nasıl Ankara ise, çayın da başkenti Rize. Bizim çayımız bütün Türkiye'ye gider. Biz tanıtım amacıyla böyle fuarlara katılıyoruz ve bu amaçla da Ankara'ya geldik. Gerek organik çayımızla, gerek meyveli çayımızla damak tadına uygun olarak insanların beğenisine sunuyoruz. Biz Karali çay olarak ilk önce organik çayı ürettik, daha sonra gelen talepler doğrultusunda gene organik olan demlik poşet bardak poşet de çıkartmış bulunuyoruz ve değerli müşterilerimizin beğenisine sunmuş bulunmaktayız.
BA Evet Karali çayları yükselen bir yıldız gibi her yerde karşımıza çıkıyor ve gerçekten kaliteli çay, tebrik ediyorum, çaylarınız her ilimize ulaşıyor mu?
GB Bizim Karali şirketler grubu olarak 7 adet bölge müdürlüğümüz var. Bunlar başta Rize merkez olmak üzere, Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Bursa, Antalya. Bu bölgelerimizden bağlı olduğu bütün illerimize dağıtım ağlarımız var. Bu bizim için yeterli değildir, bizim hedefimiz, daha da çok illerimize ulaşmak. Rakibimiz gene Karali çayları. Bütün planlamalarımızı ve ar-ge çalışmalarımızı yapmaktayız. İnşallah çok yakın zamanda 81 ilimizin tamamına kaliteli, organik Karali çaylarını sunacağız.
BA İnşallah. Kaç senedir çay üretiyorsunuz?
GB Karali çay 89 yılında başladı ama ondan 25 sene daha öncesinden Karali olarak var. Zaten sadece çay olarak değil, başka konularda da varız. Mudanya'da zeytin fabrikamız var. Karadeniz balı var. Otellerde, kahvehanelerde ve çay bahçelerinde kullanılan çay makineleri üretimimiz de var.
BA Çay uzmanına soralım, kaliteli çayı nasıl anlıyoruz?
GB Yaptığımız incelemeler sonunda insanlarımızın çoğu yanlış demliyorlar.
BA Nasıl demlememiz gerekiyor.
GB Hepimiz altlı üstlü demlik ve çaydanlık kullanıyoruz. Önce alta suyu koyarak ocağımızı yakıyoruz ama üzeride demlik boş olarak kalacak. Aşağıdaki su kaynayıp 100 dereceye ulaştıktan sonra, demliğe suyu dökeceğiz, daha sonra demliğe çayı koyacağız, herkesin damak tadına göre koyacağı çay miktarı değişik olabilir.
BA Yani sıcak suyun üzerine çayı mı koyacağız? Genelde çayın üzerine su konur.
GB Evet, suyun üzerine çay koymak şartıyla 20-25 dakika onun demlenmesini bekleyeceğiz. Ondan sonra Karali çayın lezzetini afiyetle içeceğiz. Bunun dışında bir hata daha yapılıyor, çayı soğuk suyla yıkıyorlar, yıkanan aslıda çayın tozu değildir, damak tadını veren aromadır, yıkanmaması lazımdır.
BA Zaten fabrikasyon ortamda üretildiği için, steril ve yıkamak gerekmez ama geçmiş yıllarda Çernobil patlamasından sonra çaylardaki muhtemel radyasyonu atmak için, bu yıkama fikri geliştirilmişti.
GB Evet çaylarımız sterildir.
BA Bir çay tarladan poşetlenene kadar ne kadar süre geçiriyor? Çayın üretim yerine tarla denmiyor, bahçe deniyor değil mi?
GB Evet, çay bahçeden alınıp, fabrikaya gelince takribi 6 saat sonra yarı mamül olarak çuval haline yani depoya alınacak hale geliyor. Daha sonra talep doğrultusunda paketlenmeye alınıyor.
BA Çay hasadı yılda kaç kez yapılır?
GB 3-4 defa hasat edilebilir.
BA Hangi aylar?
GB Nisan sonlarından Eylül'e kadar. Yalnız havanın durumuna göre yüksek kesimlerde hasat ikiye düşebiliyor. Fakat sahil kesimlerinde bu adet artıyor.
BA Türk çayının illa ince belli bardakta mı içilmesi lazım, fincanda aynı lezzeti alamıyor muyuz?
GB Tabi ki aynı tat, ama ince belli bardak kültürümüze yerleşmiş daha hoş oluyor.
BA Ama fincanda ya da kupada daha çabuk soğuyor, ağzı geniş ve açık olduğu için üstelik miktarı da nerdeyse iki misli olduğu için sonuna doğru iyice soğuyor. Onun için gene en iyisi ince belli cam bardak.
GB Doğru, doğru.
BA Çok teşekkür ederiz bizi kırmadınız, söyleşi yaptık, işlerinizde başarılar dilerim.
GB Ben de size çok teşekkür ederim.
|
|
Karali Çay Rize Tarifleri Söyleşiler
|
|