https://www.bim.com.tr
Karamel için:
2 çay bardağı şeker
1 çorba kaşığı Pervin tereyağı
1 paket Dost krema
Kek için:
3 adet Bili Bili yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı Sole ayçiçek yağı
Yarım su bardağı Dost süt
1 su bardağı Simbat ceviz
2 çay kaşığı Destan toz tarçın
1 paket Destan vanilin
1 paket Destan kabartma tozu
2 su bardağı Efsane un
Tabanına 2-3 adet muz
Fırını alt üst fansız 160 dereceye ayarlayın.
Tavayı ocağa koyun ve ısınan tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin. Eriyen yağa 2 çay bardağı şeker ekleyin. Kaşık sokmadan arada tavayı çevirerek şeker hafif çözülmeye başlayana kadar orta ateşte ısıtın. Eğer tavadan azda olsa duman tüterse tavayı küçük ocağa alabilirsiniz. Eriyen şekere 1 paket krema ekleyin ve karıştırarak içindeki şeker çözülene kadar pişirin.
Büyük bir kâseye 3 adet yumurta kırın. Mikser ile yumurtaları önce düşük devirde devamında hızlı devirde çırpmaya başlayın ve bu sırada 1 su bardağı toz şekeri yavaşça yumurtalara ekleyin. Yumurtalar köpürmeye başlayacaktır. Kâseye 1 çay bardağı ay çiçek yağı ve yarım su bardağı sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Karışıma 1 su bardağı kırık ceviz, 2 çay kaşığı tarçın, 2 su bardağı un ve 1’er paket vanilin, kabartma tozu ekleyin. Bu şekilde 2 dakika daha çırpın. • Kek kabını yağlayın ve kabın içerisine 2- 3 adet muzu uzunlamasına kesip, tabana yerleştirin. Dilerseniz küçük parçalar da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karamelin yarısını kek kabının içerisine eşit miktarda dökün. En son hazırlanan kek karışımı kek kabına ilave edin ve kabı fırın tepsisine yerleştirin. • Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz kek kalıbının yanlarına ortalama 1 parmak kalınlığında su ilave edin. Bu sayede karameliniz yanmayacaktır. 160 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirmeye bırakın.
Not: Her fırın farklılık göstereceği için kekin pişmiş olduğunu bir çubuk yardımı ile anlayabilirsiniz. Pişen keki oda ısısına gelene kadar kabından çıkarmayın. Kek kalıbını ters çevirerek keki sunum tabağına çıkartın ve arzu ederseniz üzerine karamel takviyesi yapabilirsiniz.
|