|
Katı Pekmez (Kahramanmaraş) |
|
hüsniye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2013
Mesajlar: 36 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc85886
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2013
2,221 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Siyah pekmez biraz daha kaynatılarak kıvamlandırılır. Sonra geniş bir legene alınır. Sogutulduktan sonra içine damızlık (ası) olarak biraz bal ya da gün pekmezi konur. Avuç içleriyle ya da bu iş için özel yapılmış dolaplarla dövülerek agarıncaya dek çırpılır. Zaman ilerledikçe pekmezin rengi sarıya döner ve iyice katılasır. Katı pekmez sögütten yapılan küleklere konarak saklanır.
Not: Katı pekmez, öteki pekmezler gibi tüketilir. Pekmez yarım yüzyıl öncesinde çok ilgi gören bir tatlı türüydü. Ancak seker fabrikalarının yaygınlasmasıyla sekerli tatlılar çogalınca yavaş yavaş yerini pastane ürünlerine bırakmaya basladı. Oysa eskiden Maraslılar üzerine türküler yakmıstı.
|
|