Esma Şimşek
2 su bardağı dövme
1/2 kg yoğurt
Bir tutam pancar yaprağı veya ıspanak
1 su bardağı haşlanmış nohut
Sarımsak
Nane
Tuz
Dövme tuzlu suda bir süre haşlandıktan sonra içerisine doğranmış pancar veya ıspanak yaprağı ilâve edilir, ara ara ağaç kaşıkla karıştırılarak pişirilir. Soğuduktan sonra nane, sarımsak ve yoğurtla karıştırılarak servis yapılır.
Tarhana yazın hazırlanan kışlık yiyeceklerdendir. Dövme haşlanır, soğuduktan sonra torbada süzülmüş katıkla (yağsız yoğurt) yoğrulur. Yoğururken, isteğe göre içerisine çörekotu, kekik, mısır yarması, nohut vs. katılabilir. Bez torbalarda ekşimesi için bir gece bekletilir. Ertesi gün, elle şekil verilerek unlanmış bir bezin üzerine, veya tahtaya serilerek kurutulur.
|