Malatya Valiliği
1 adet ekmek hamuru veya 1 kibrit kutusu yaş maya
1 kg un
2,5 su bardağı eritilmiş tereyağı
Tuz
Su
Ekmek hamuru maya olarak kullanılacaksa akşamdan hamuru; su ve un ilavesi ile yumuşatarak, sıcak bir yerde üzerini kapatarak mayanın oluşmasını sağlayın.
Sabah, elenmiş unun içine bu mayanın kenarlarına tuz ve ılık su ilave edin ve orta sertlikte bir hamur hazırlayın.
Hamuru, 30-40 dakika mayalandırın. Küçük bezelere ayırın.
Yufka ekmeği kalınlığında açın.
Tüm yüzeyine eritilmiş tereyağı sürün.
Rulo şeklinde hamur sarın.
Rulodan üst üste katlama yaparak hamuru, tekrar beze şekline getirin.
Tekrar açın.
Tekrar aynı şekilde yağlayın.
Daha ince bir rulo yaparak gül şeklinde sarıp sacın üzerinde, ağır ateşte alt üst çevirerek pembe renkte pişirin.
Sıcak olarak, ayran ile servis yapın.
Not: Katmer, yufka ekmeği yapıldığı gün, aile bireyleri için hazırlanan bir börek çeşididir.
|