125 gr kavurma
2 yemek kaşığı nar eşkisi
100 gr margarin
20 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
birkaç dal dereotu
birkaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon
İnce kıyılmış kuru soğan ve kavurma margarinde pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Baharatlar ve 1 su bardağı kadar su eklenir; toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilip, ocak kapatılır. Üzerine yarım limon suyu sıkılıp, ince kıyılmış dereotu ,maydanoz eklenir, soğumaya bırakılır. Kabak çiçekleri temizlenir. Kenarlarındaki yeşil kısımları ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden nazikçe koparılır. Bol su ile yıkanıp; ters şekilde bir kaba konulup suları süzülür. Hazırlanan dolma harcı çiçeğin orta kısmını geçmeyecek şekilde doldurulur, çiçeğin uç kısımları karşılıklı olarak kapatılır ve bir tencereye dizilir. Tencerenin üzerine biraz eritilmiş sana margarin gezdirilir, tuz serpilir, dolmaların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, üzeri kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişirme sırasında gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir. Dolmalar pişince kalan yarım limonun suyu ve nar ekşisi üzerine gezdirilip, ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır.
Fotoğraf "buz adam" tarafından gönderildi. 03.04.2015
|