Kullanılacak malzeme:
1/2 kg patates,
1/2 kg olgun kayısı,
2 fincan tozşeker,
1 fincan pudraşeker,
175 gr bal,
2 kaşık irmik,
2 yumurta,
yeteri kadar toz tarçın,
zeytinyağı,
1 tutam tuz.
Yapılışı:
Patatesler iyice yıkandıktan sonra kaynar tuzlu suda haşlanır. Sonra kabukları soyulur ve ezilerek püre yapılır. Patates püresi yayvan bir porselen kâseye veya çömleğe konur. Tuz, irmik, bal, yumurta ve tozşeker katılır, yoğundur, hamur haline getirilir. Hamur yuvarlanarak 4-5 cm çapında, hamurdan bir sopa yapılır, keskin bir bıçakla iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesilir. Kayısılar iyice yıkandıktan sonra ortadan ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır, içlerine bir tutam tarçın konup çekirdeksiz olarak tekrar kapatılır. Böylece bir bütün haline getirilecek olan kayısılar hamur dilimlerinin içine yerleştirilir ve hamur dilimleri ıslak avuçların arasında yavaşça yuvarlanır, mandalina büyüklüğünde köfteler yapılır. Köftelerin hazırlanması tamamlanınca kızgın zeytinyağına atılıp nar gibi kızartılır. Kızaran köfteler kevgirle yağı süzdürülerek tavadan alınır ve servis tabağına konur. Kayısılı köfteler ılıyınca bunların üzerine pudraşeker serpilir, tabağın çevresine de kayısı dilimleri yerleştirildikten sonra servis yapılır.
|