8 kuzu pirzolası (her biri yaklaşık 90 g, bütün yağları alınmış)
2 diş sarımsak (iri kıyılmış)
1 küçük soğan (iri doğranmış)
15 cl. (3/5 su bardağı) portakal suyu (taze sıkılmış)
1/4 tatlı kaşığı natürel zeytinyağı
125 g mantar (ince doğranmış)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
8 kuru kayısı (en az 6 saati ya da bir gece suda bekletilmiş)
maydanoz yaprakları (süsleme için)
Kuzu pirzolalarını çukur bir kaba yan yana dizin. Sarımsaklar, soğanların yarısı ve portakal suyunu blendır kabına koyup, püre kıvamı alıncaya kadar karıştırın. Sonra bu püreyi pirzolaların üstüne boşaltıp, bir kenarda 6 saat (arada 1 kez pirzolaları altüst edin) bekletin. Bekleme süresinin bitiminde, zeytinyağını yapışmayan bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak ısıtın. Sonra kalan soğanlar, mantarlar, tuzun yarısı ve karabiberi koyup, soğanları yumuşayıncaya kadar (2 - 3 dakika) sote edin. Tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Kuru kayısıları sudan çıkarıp, kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın. Sonra her birinin iki kanadını dikkatlice aralayıp, içlerini tavadaki karışımla doldurarak, bir kenara bırakın.
Pirzolaları çıkarıp (kaptaki karışımı saklayın), kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın. Kaptaki karışımı tel süzgeçten bir kâseye süzün (süzgeçte kalan posaları atın). Yapışmayan bir tencereyi harlı ateşe oturtup, kızdırın. Sonra pirzolaları koyup, her iki yanlarını 1 'er dakika kızartın. Sonra, kayısıları ve kâseye süzdüğünüz karışımın yarısını ekleyin. Kalan tuzu serpip, ateşi kısın ve tencerenin kapağını sıkıca kapatarak, pirzolaları bir bıçağın ucu batırılınca hafifçe pembemsi bir sıvı akıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin.
Tencereyi ateşten alıp, pirzolaları ve kayısıları ısıtılmış bir servis tabağına çıkarın. Pişme suyunun yağını alıp, kâsede kalan süzülmüş karışımı katın. Tencereyi orta ateşe oturtup, karışımı bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp, 1 dakika pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alarak sosu kaşıkla pirzolaların üstüne boşaltın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.
|