Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Kazakistan'da genellikle günde sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç ana öğün yemek yenmektedir.
Yerleşik yaşama geçmeden önceki dönemde sadece hayvansal kaynaklara dayalı olan Kazak mutfağı, yerleşik yaşama geçilmesi ile birlikte zenginleşmiştir. Çünkü hayvansal kaynaklara ek olarak tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerde yetiştirilmiş ve bol miktarda tüketilmeye başlanmıştır. En çok kullanılan tahıllar ise dan, arpa, buğday ve pirinç olmuştur.
Kazakistan mutfağına domates, patates, gibi sebzeler ve sıvı yağlar ise Rus halkı ile etkileşim sonucu daha sonraları girmiştir.
Kazak halkı gelenek ve göreneklerine çok önem veren, bunu da mutfaklarına önemli ölçüde yansıtan bir özelliğe sahiptir. Hatta Kazakistan mutfağı, ikiye ayrılıp, bunlardan birisine günlük, diğerine de özel günlerdeki mutfak denilmektedir.
|