|
|
KEHRİBAR RENKLİ LEZZET HELVA |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35495
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2009
3,327 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Dünya üzerinde var olan her dilde tatlı kelimesi daima iyi şeyleri, haz ve mutluluğu çağrıştırır. Türkçe'de tatlı kelimesinin yanında helva sözcüğü de aynı etkiye sahiptir. Helva Türklerin ulusal tatlılarının başında gelir.
Düğün ziyafetlerinde, bayramlarda eve davet edilen misafirlerle yenilen yemeklerde karşımıza her zaman helva çıkar. Orta Asya Türkleri'nin bugün de kimliğini koruyan mutfak kültürüne bakıldığında tatlı ile fazla karşılaşılmaz. Oysa Anadolu'ya göç eden Türkler geçtikleri topraklardaki tatlıcılık kültürüne sahip çıkmış ve Ortadoğu'nun köklü tatlıcılığı ile Avrupa'nın içlerine kadar büyük bir bölgenin tatlıcılığını adeta kaynaştırmışlardır. Bugün Türk mutfağında pişirilen helvaların ana malzemesi halis un ve türevleridir. Türk helva geleneğinde üç madde kullanılır: un, nişasta, irmik ve tabii ki şeker. Oysa şekerin yaygınlaşmasından önce tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılırdı. Balın kalitesi helvanın kalitesinde önemli bir faktördü. Helvanın iyi olmasını etkileyen iki unsur daha vardır. Bunların birincisi un, nişasta veya irmiğin halis buğdaydan elde edilmiş olmasıdır.
İkinci ayrıntı ise helvanın iyi kavrulmasıdır.Helvanın kehribar rengini alabilmesi için ateşin ağır olması gerekir. Eğer ateşi biraz artırırsanız kehribar rengi olması gereken helva kurşun rengini alır ve tadı acılaşır. Eski kaynaklardaki helva tariflerinde verilen reçetelerde tam yağlı süt ve tereyağı varken, bugün halk mutfağında bunlar yerini margarin ve suya bırakmıştır. Oysa helvanın lezzetine varmak isteniyorsa, bundan vazgeçilmemesi gerekir.
Kış ayları gelip de helva denilince akla hemen evde yapılması pek de mümkün olmayan tahin helvası gelir. Tahin helvası susam ve şekerin muhteşem bileşiminden oluşan bir lezzet. Geleneksel tahin helvası yüzyıllardır aynı şekilde yapılır. Küçük kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutuncaya kadar kaynatılır ve kalıplara dökülerek soğuması beklenir.Soğuyan malzeme yoğurulur ve kalıplara aktarılır. Tahin helvası sade olabildiği gibi içine susam ve kakao ilave edilerek de satılır.Yine evlerde yapılması mümkün olmayan yaz helvası ve kâğıt helva da Türkiye'nin değişmez lezzetleri arasında önemli bir yer tutar.
|
|
KEHRİBAR RENKLİ LEZZET HELVA Tarifleri Diğer Konular
|
|