Kerebi, irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen bir tatlı. Tabanına çöven kökünden elde edilen bir köpük yayılır. Tarifin püf noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması. Kentteki ustalara göre kreması hazırlanırken çöven otu kökleri bir gece suda bekletiliyor, ardından 5 saat süreyle kaynatılıyor. Bu şekilde oluşan yeşil suyu köpürene dek çırpılıyor. Köpük oluştuktan sonra ise şekerle kıvamı kıvamı arttırılıyor. Servis esnasında tabağın tabanına köpük yayılıyor, üzerine kerebiç ve en son tarçın ekleniyor.
Coğrafi işaret alan Mersin Kerebici’nin kökeni 1940'lara uzanıyor. O yıllarda tatlıcılık yapan Arap kökenli ailelerin, sadece ramazan ayı ve bayramında yaptıkları ve el arabasında sattıkları bir tatlıydı. Zamanla halk arasında hızla yayıldı. Günümüzde ise özellikle Mersin'de meşhur kerebiç mekanları mevcut ve tüm yıl tüketme şansınız var...
|