Keşkül, hindistancevizi kabuğundan yapılan derviş çantalarına verilen isim. Dervişler bu çantalarını yanlarına alır ve diyar diyar dolaşırlarmış. Rivayete göre; Osmanlı döneminde dervişler ve bazen de tedbil-i kıyafet gezen kadılar halkın içine karışıp dilencilik yaparak topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarmış, işte bu paralar ile de keşkül tatlısı yapılıp fukara halka dağıtıldığı söylenir.
Günümüzde pek çok tarifi olsa da orijinalinde, bademlerin toz haline getirilip üzerine dökülen sütün içerisinde 1 gün boyunca bekletilerek, yapılırmış. Aynı şekilde pirinçlerin de suyun içinde 1 gün boyunca bekletilmesi gerekirmiş. Sonunda toz haline gelmiş bademler, krema kıvamına gelen pirinçler ve şeker ile birlikte kaynayan süte ilave edilerek pişirilmiş. Soğuduktan sonra üzerine Antep fıstığı, fındık veya ceviz konularak servis edilirmiş.
|