Esma Şimşek
1/2 kg bulgur
4 domates
2 baş soğan
3-4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
4-5 adet sivri biber
1 demet yeşil soğan
Nane (taze/kuru)
2 salatalık
1 su bardağı zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
1 kaşık nar ekşisi
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
Su
Bulgur, kaynatılmış su ile ıslatılıp, üzeri bir bezle kapatılarak yumuşayıncaya kadar beklenir. Bulgur yumuşadıktan sonra içerisine tuz, salça, baharatlar, kuru soğan ve birkaç kaşık sıvı yağdan ilâve edilerek yoğrulur, sonra ince doğranmış domates, biber ve salatalık ilâve edilip biraz daha yoğrulur. Karışıma maydanoz, yağ ve nar ekşisi katılır. Taze asma yaprağı, marul, turşu, turp, domates, salatahk, haşlanmış lahana vs. ile servis yapılır.
|