400 gram mercimek
120 gram tereyağı (altı çorba kaşığı)
3 büyük soğan
200 gram yağlıca kıyma
400 gram domates (2 büyük) veya 75 gram tuzsuz domates salçası (3-4 kahve fincanı)
8 bardak su veya et suyu
1 kahve kaşığı karabiber
tuz
Bir tencereye tereyağı ile, küçük kesilmiş soğanı koyarak, 5 dakika kavurmalı, bunlara kıyma, karabiber ile yarım çorba kaşığı da tuz ilâve ederek kıyma suyunu salıp da tekrar çekinceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle 15-20 dakika kadar pişirmelidir. Sonra bunlara, soyulmuş küçük domates veya salça ile 8 bardak da su veya et suyu katarak, gayet hafif ateşte kıymaları pişmeye bırakmalıdır.
Mercimekleri 10 dakika haşlamalı, suyunu dökmeli, sonra da süzülmüş mercimekleri, hafif hafif pişmekte olan kıymalı suya ilâve ederek, tencerenin kapağını iyice kapatmalı ve mercimekler pişip de iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar ortadan az hararetteki ateşte 35-60 dakika arasında pişirmeli, tabağa alarak servis yapmalıdır.
|