Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
4 yumurta,
4 dilim tava ekmeği,
25 gram tereyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı:
Yuvalı olan büyük bir kaba su konur. Yuvalara da kulplu küçük yumurtalıklar oturtulur. Su kaynamaya başlayınca yumurtalıklara biraz yağ ve birer yumurta konur. Su buhariyle pişen yumurtalar poşe olunca bunlar çıkarılır ve yağ da kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerlerine oturtulur. Bir tenceye tuzlu su konur. Su kaynayınca içine birbuçuk kaşık kadar sirke dökülür. Bir taşım kaynayınca yumurtalar ikişer, üçer kırılır ve bir kevgirle bunların birbirlerine ve tencerenin kenarına yapışmaları önlenir. Yumurtaların akları sarının etrafını sarınca bu yumurtalar kevgirle tencereden çıkarılır ve bir tavada iki yüzleri de yağda kızartılmış olan ekmek dilimlerinin üzerlerine oturtulur. İsteyenler yumurtalarına daha da güzel bir görünüş vermek için akların çevresindeki saçakları bir makasla kesip poşe yumurtaları ekmek dilimlerinin üzerlerine öyle oturtmalıdırlar.
|