Malatya Valiliği
1 kg un
1 kibrit kutusu yaş maya
2 su bardağı açma payı un
2 su bardağı ılık su
1 paket tereyağı
Üzeri İçin:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Biraz susam veya çörekotu
İçi İçin:
300 gr kıyma
4 adet patates
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı margarin
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Maydanoz
Un, su, tuz ve maya ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
Nemli bir bezin altında mayalanmaya bırakın.
İçi için kıymayı biraz su ile ateşe koyun. Suyunu çekince yağ ile kavurun.
İçine küp şeklinde doğranmış soğan ilave edin ve soğanları hafifçe sarartın.
Salça, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber, doğranmış veya rendelenmiş patatesi karıştırarak ateşten alın. İçine kıyılmış maydanoz karıştırarak soğumaya bırakın.
Mayalanmaya bırakılan hamur, iki katına çıkınca mayalanmış demektir.
Hamuru 8 parçaya ayrın. Her parçayı tepsi büyüklüğünde açın.
Katların arasına 250 gr kadar tereyağı sürersek yufkanın tüm yüzeyini yağlamış olur.
4 yufkayı tepsiye üst üste koyduktan sonra hazırlanan içi tüm yüzeye yayın.
Aynı işlemi kalan 4 bezeye de uygulayın.
Küçük baklava dilimleri şeklinde kesin.
Yoğurt ve yumurta sürerek susam veya çörekotu döküp pişirin.
Kızartılan böreği alın. Üzerine hafifçe su çiseledikten sonra üzerini kapatıp buharı ile yumuşamasını sağlayın.
Sıcak olarak servis yapın.
|